Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Delikatni, mirisni Adria lokumi s lavandom, narančom i cimetom originalno spajaju Jadran i orijent. A ruža je klasik

lokum-g-3

Prije nekoliko godina počeli smo povremeno dobivati lokum iz jedne sarajevske zanatske radnje i, nešto rjeđe, istanbulski lokum. Ti fini, delikatni slatkiši puni aroma pokazali su nam da je lokum još jedna divna orijentalna delikatesa koja je na Balkanu pogrešno shvaćena.

Pravi lokum nisu velike žilave kocke od čije slaktoće trnu zubi. Lokum, rahatlokum ili turkish delight kako ga poznaje zapadni svijet, simbol je orijentalnog slastičarskog umijeća. Lokum se radi od teških, ljepljivih sastojaka, tehnički on je aromatizirani žele od škroba i šećera. Od takvih sastojaka napraviti delikatni mali slatkiš fine teksture i tako precizne slatkoće da ona ne prekrije arome ruže, bergamota, citrusa ili mastike s kojima se lokum tradicionalno radi, prava je umjetnost.

Lokum zadnjih godina doživljava preporod, jer je riječ o veganskom slatkišu, bez glutena, vrlo egzotičnom i versatilnom. Moderne verzije rade se sa svime od limete do kokosa i chia sjemenki. U našoj omiljenoj bombonijeri Deliiicije u Heinzelovoj pronašli smo male kutije Adria rahatlokuma. Prvo, svidjelo nam se što su kutije relativno tanke, što sugerira da su lokumi u njima propisne veličine, oko trećine manji od industrijskih. Veličina lokuma nije strogo propisana. Na arapskoj tržnici u Marseillesu prije nekoliko smo godina kupili marokanski lokum od ruže narezan na velike kocke, koji je svejedno bio delikatan i lagan.

Poanta je u tome da se lokum uvijek reže unaprijed i na manje komade, jer je običaj pojesti samo jednu kockicu. Jednu, ali savršenu. Adrijin lokum rezan je na petnaest malih kockica i prekriven tipičnim sitnim prahom škroba i šećera koji sprečava da se kockice slijepe. Adria proizvodi dva klasična rahatlokuma, od oraha i ruže, ali i posebno zanimljive lokume s lavandom, narančom i cimetom. Ovaj spoj Jadrana i orijenta logičan je koliko i kreativan.

Treće ugodno iznenađenje je da je Adrijin rahatlokum lagan, delikatan i ne presladak, baš kako treba, iako ima neznatno zrnatiju teksturu od nekih lokuma koje smo probali. Arome su intenzivne, u slučajevima naranče, lavande i cimeta raskošne, ruža je elegantna. Adria rahatlokum fini je slatkiš koji bi vam, ako ste skeptični, mogao vratiti lokume u život. Za one koji ionako vole lokum, preporučujemo lavandu i naranču kao novi pogled na orijentalne užitke. Veće kutije Adria Rahatlokuma koštaju 2 eura (450g) a manje 1,33 eura (180g). Imaju i mini pakiranja Lokum To Go od 90 grama, koja koštaju 1,06 eura.

Rahatlokum s orasima

lokum-orah-3

Klasični lokum, najslađi u ovoj liniji. Nažalost, u njemu se puno više osjeti citrusna kiselina nego bogati orašasti okus. Ipak, izvrsno nam je išao uz srednje prženu specialty kavu s malo izraženijim voćnim notama i kiselinama. 

Rahatlokum s narančom

lokum-naranca-1

Ovo je potencijalni hit. Žive narančaste boje, diskretno sladak, ovaj lokum miriše na šećer i narančinu koricu, ima finu teksturu i osvježavajući, sočni miris naranče. Lako ga je pojesti puno odjednom, pa pripazite. Idealan za slatka vina sauternovskog stila poput Benvenutijevog San Salvatorea ili uz Drambouie.

Rahatlokum s lavandom

lokum-lavanda-2

Prekrasan mirisni slatkiš za čaj. Ili koktel. Probajte ga s Lavender Old Fashionedom, s bourbonom infuziranom lavandom, sirupom od demerara šećera i malo bitera od naranče. Ili s finim pelinkovcem ili biljnim likerom.  

Rahalokum s cimetom

lokum-cimet-2

Ovaj lokum stvoren je za zimu, kuhano vino, tople čajeve, ali i za vruću čokoladu. Tople arome cimeta osjete se najviše na aftertasteu i dobro se slažu sa slatkoćom lokuma. Odličan za uživanje u turskoj kavi ili espressu s mekšim, slatkastim, čokoladnim aromama.

Rahatlokum s ružom

lokum-ruza

Klasik. Ovaj lokum s ružinom vodom je poetičan, elegantan i  dovoljno delikatan da ga možete jesti uz vino. Točnije, uz izrazito voćni suhi ili polusuhi rose pjenušac. Starinski lokumi s ružom ponekad imaju teški, slatkasti okus ruže kakav se povijesno cijenio u Otomanskom cartvu, ali koji danas ne odgovara svima. Ovo je moderna varijanta, s osvježavajućom kiselkastom notom na okusu i profinjenim, parfemskim mirisom ruže koji povećava dojam delikatnosti i lakoće. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.