Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NA TARTUFIMA KOD BENVENUTIJA U Kaldiru smo probali nekoliko starih vina obitelji Benvenuti, koja su fantastično podnijela vrijeme

benvenuti-podrum-1

Nikola i Albert Benvenuti drže do čuvanja vina. Vinarija Benvenuti iz Kaldira kraj Motovuna, u jednom od svojih podruma ima arhivu od nekoliko tisuća boca, iz svih dosadašnjih berbi. Svako godište mladih malvazija zastupljeno je s dvadeset ili trideset boca, čisto da bi se vidjelo kako se vina dizajnirana da se piju jednu ili dvije sezone, ponašaju kroz vrijeme.

Albert i Nikola Benvenuti
benvenuti-penjanje-1-cb
Rebecca

Međutim, velika vina, terani i malvazije Anno Domini, zastupljeni su s više stotina butelja po berbi. Benvenuti razumiju da vinarija mora poznavati svoju povijest a vinska je knjižnica srce povijesti, kao i budućnosti svake ozbiljne vinarije. Stoga smo u utorak popodne, prije nesretnog polufinala s Argentinom, u kušaonici braće Benvenuti, probali terane Anno Dimini iz berbe 2011, 2012. i 2013. i malvaziju Anno Domini iz 2011.

Terani su potpuno različiti, uz jednu zajedničku značajku: još su fascinantno mladi. Vino iz 2011. svježe je, zaokruženo, s mekanim taninima ali i dalje evidentnim alkoholom na aftertasteu. Berba 2012. u Istri je bila veoma topla, “najsličnija 2022.” kaže Albert Benvenuti, pa teran Anno Domini iz 2012. ima netipičnu voćnu slatkoću. Teran iz 2013. koji je dobio Decanterovu zlatnu medalju, sada je perfektan: boja je duboko purpurno crna i iskričava, bouquet još uvijek prepun tamnog voća, s nijansama mliječne čokolade i dima, tekstura je podatna a struktura moćna, ugodno nabildana. Ovo će vino trajati još najmanje desetak godina, u što ćemo se, nadamo se, moći uvjeriti za dva Svjetska prvenstva u nogometu.

Malvazija Anno Domini iz 2011. pokazala je da strukturirane malvazije imaju veoma dug životni vijek. Uz starija vina obitelji Benvenuti jeli smo genijalnu fritaju od domaćih jaja s puno tog jutra izvađenih bijelih tartufa, koji su još satima mirisali kušaonicom ukrašenom brojnim međunarodnim i domaćim nagradama, koje su Benvenuti dobili u zadnjih desetak godina. Riječ je o jednom od najfinijih bijelih tartufa, koje smo probali ove sezone.

Zatim su nam Benvenuti na gradelama u otvorenom kaminu ispekli slasne domaće kobasice, koje su poslužili uz velike, slatkaste pečene krumpire i odlične, žive salate iz njihova vrta. Benvenuti spadaju među nekoliko istarskih vinara kod kojih se jede bitno bolje nego u velikoj većini istarskih konoba. Prije ovog važnog kušanja starih vina, i sjajnog kasnog ručka, iz tankova smo probali niz uzoraka iz recentne berbe.

Crna vina, terani, merlot, ali i nebbiolo i tempranillo, pokazala su da je 2022. definitivno jedna od najboljih istarskih berbi za crne sorte. A malvazija namijenjena za visoku liniju, koja se uskoro više neće zvati Anno Domini, već sada zanosno miriše po zrelim marelicama i vinogradarskim breskvama. O novim vinima, etiketama i jasno artikuliranim razvojnim planovima braće Benvenuti detaljno ćemo pisati u Vinskom izvještaju Kulta Plave Kamenice, koji izlazi u siječnju.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.