Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

TUBEROCID NA MASTERCHEFU Kako su natjecatelji i članovi žirija uništili crne tartufe

masterchef-2022

Masterchef emitiran u četvrtak navečer spada u užu grupu najgorih dosad. Kandidati su morali skuhati romantičnu večeru A producenti su im kao sastojke ponudili, među ostalim, teleća jetra i svinjetinu. Kako romantično. Članovi žirija cijelu su emisiju pokušavali zbijati šale o romantičnim sklonostima natjecatelja, što je trojicu sve više bivših chefova svelo na razinu voditelja hrvatske verzije Ramseyeva serijala Kitchen Nightmares: jedino je David Skoko profesionalno preživio sudjelovanje u toj strašnoj seriji, no Skoko je uistinu veliki chef.

Loši vicevi i neukusne primjedbe nisu, nažalost, bile najgori dio romantične večere u Masterchefu. Uvjerljivo najgori element sinoćnje epizode bio je odnos natjecatelja i profesionalnih kuhara u žiriju prema tartufima. Svi su natjecatelji, želeći izbjeći teleću jetru, odabrali tanjur s lungićem i crnim tartufom. Pa smo vidjeli sedam verzija uporabe tartufa, od kojih je šest bilo grozno.

Naime, na šest tanjura tartufi jedva da su se vidjeli; bili su utopljeni u raznim umacima, krustama, espumama ili naprosto presitno naribani. Svaki ozbiljan profesionalni ili kućni kuhar koji voli i poštuje tartufe, zna da svježi tartuf mora biti i aromatski i vizualno glavni element na tanjuru na kojem se poslužuje. To je conditio sine qua non uporabe svježih tartufa: u dugo kuhanom umaku možete koristiti i smrznute tartufe ili tartufe iz konzerve, jer visoke temperature uništavaju dobar dio kompleksnosti i snage arome tartufa i razaraju njihovu ionako fragilnu teksturu.

Kandidati to, naravno, ne moraju znati, ali profesionalni kuhari u žiriju moraju. Žiri je, međutim, kaznio baš jedinog natjecatelja na čijem su tanjuru dominirale lijepe, velike, jasno vidljive, termički neobrađene fete tartufa. Još je gore što chefovi u žiriju, tijekom ocjenjivanja jela, nisu kandidatima naglasili da tartufi traže masne ili ugljikohidratne podloge bez jakih mirisa i visokih kiselina: jaja, foie gras, tjesteninu, rižu, krumpire, crveno meso, neutralne sireve, plemenitu ali nejodiranu ribu. Ovo je abeceda korištenja tartufa u ozbiljnom kuhanju, koja u sinoćnjoj epizodi Masterchefa nije ni spomenuta. A svi su kandidati koristili tartufe.

Sinoć se na Masterchefu dogodio tuberocid; nemilosrdno uništavanje jedne od najdragocjenijih hrvatskih i svjetskih delikatesa. Što je iduće? Sporo kuhani gulaš od bifteka? Voćni kup sa smrznutim jagodama i malinama? Sushi sa sirovom piletinom?  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.