Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo zašto je splitski turizam uglavnom grozan: I zato što Slobodna Dalmacija misli da se turizam svodi na mijenjanje lancuna

hgk-split

U velikim gradovima dobri se hoteli redovito nalaze i povijesno vrijednim zgradama. InterconTinental u Marseillesu smješten je u gradskoj bolnici iz 18. stoljeća s prekrasnim pogledom na grad. Hyatt Park u Beču otvoren je u veličanstvenij bankovnoj neoklasicističkoj palači koja ima status spomenika kulture.

Pariški i kondonski Ritz samostalne su palače koje funkcioniraju kao važna urbanistička obilježja ta dva grada. Vila Byblos kraj Verone smještena je u renesansnoj palači iz 16. stoljeća, a Plaza i Waldorf Astoria spadaju među vrednije arhitektonske landmarke na Manhattanu. Novi pariški Cheval Blanc skoro da se naslanja na Louvre. Stoga smo se prilično iznenadili kad smo jutros pročitali da se Slobodna Dalmacija skandalizira nad idejom pretvaranja vrijedne splitske zgrade Hrvatske gospodarske komore u hotel. HGK je, naime, objavio da napušta sadašnju zgradu, i da je želi prodati ili iznajmiti hotelskim tvrtkama.

Slobodna je tekst o pretvaranju zgrade HGK u hotel objavila pod egidom Je li to moguće, lamentirajući nad strašnom činjenicom da ovaj arhitektinski dragulj postaje hotel, uz tvrdnju da se tako šteti javnim interesima. Prvo, HGK je načelno parazitska institucija koja ne štiti javne interese, i koju skoro svi razumni poduzetnici već godinama žele ukinuti.

Drugo, arhitektonski i urbanistički vrijedne zgrade prirodne su lokacije za vrhunske hotele: tako je u cijelom svijetu. Treće, zgrada koja kao hotel zarađuje novac puno će se lakše održavati od zgrade kojom upravljaju država i njene paraustanove. I četvrto, najvažnije, jer govori o mentalitetu. Slobodna Dalmacija doslovno je napisala, navodeći razloge zašto u zgradi HGK ne bi smio biti hotel, da je turizam mijenjanje lancuna.

E sada, ako najjači splitski medij stvarno misli da se turizam, jedna od najsloženijih poslovnih operacija na svijetu, koja zahtijeva suradnju i sinergiju niza stručnih znanja, svodi na mijenjanje lancuna: ako Slobodna to stvarno misli, nije ni čudo što je turizam u Splitu, uz tek nekoliko iznimaka, prilično grozan, često primitivan i katkad polukriminalan. Split, koji živi od turizma, dubinski ne razumije, a katkad očito i prezire turizam.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.