Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Eater je upravo proglasio štrajkove najvažnijim trendom u američkom ugostiteljstvu. Kako to da ih u Hrvatskoj nema?

mcdonalds-strajk

Eater, vodeći američki gastronomski news portal, ovih je dana proglasio štrajkove i druge akcije ugostiteljskih radnika najvažnijim trendom u američkom ugostiteljstvu u 2022. godini. Eater je konstatirao da su štrajkovi pogodili doslovno sve segmente ugostiteljske industrije, od divova poput McDonald’sa i Starbucksa, preko korporacija kao što je Chipotle, do malih obiteljskih restorana. Svugdje u Sjedinjenim Državama ugostiteljski se radnici prosvjedima i štrajkovima bore za veće plaće i bolje radne i socijalne uvjete.

Eater smatra da je pandemija bila okidač za val ugostiteljskih štrajkova, jer je pokazala koliko taj posao može biti nesiguran. U Hrvatskoj je pandemija zatvorila više od tisuću lokala i natjerala brojne konobare da se prekvalificiraju za poslove izvan ugostiteljstva. U Hrvatskoj se restoransko osoblje, privatno i na društvenim mrežama, često žali na loše radne uvjete i na neprofesionalno i eksploatatorsko ponašanje vlasnika prema zaposlenima. Međutim, u Hrvatskoj uopće nema štrajkova radnika zaposlenih u ugostiteljskoj industriji. Kako je to moguće?

Prvo, u Hrvatskoj ne postoji relevantan, vjerodostojan sindikat koji bi mogao organizirati štrajkove i druge prosvjede ugostiteljskih radnika. Realno govoreći, čak su i nogometaši bolje sindikalno organizirani od konobara i kuhara. Drugo, Hrvatska je i dalje carstvo sive ekonomije. Mnogi ugostiteljski radnici, osobito na moru, u sezoni, mogu zaraditi puno više nego što se to vidi na službenim platnim listama.

Treće, masovniji dolazak Filipinaca, Nepalaca i drugih radnika iz Trećeg svijeta, koji su zadovoljni vrlo umjerenim plaćana, hrvatskom osoblju ne ostavlja puno prostora za traženje povoljnijih radnih uvjeta. Četvrto, činjenica je da su se na obali i u Zagrebu plaće ugostiteljskih radnika realno povećale. Radni su uvjeti u sezoni uglavnom teški do vrlo teški, ali primanja, i službena i neslužbena, nisu loša. I peto, možda najvažnije, velika većina zaposlenih u hrvatskoj ugostiteljskog industriji nema baš nikakvu predodžbu o važnosti strukovnog sindikalnih organiziranja, ni o potencijalnoj koristi koju im mogu donijeti sindikalne akcije. Dok je god tako, hrvatski ugostitelji i hotelijeri mogu biti mirni. Protiv njih nitko neće štrajkati.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.