Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

EKSKLUZIVNO Legendarni Giorgio Clai upravo nam je potvrdio da napušta vinariju Clai

clai-brecevic

“Točno je, sve ide prema tome. Ja imam već puno godina i ne mogu više toliko raditi. Osim toga, znate i sami da sam imao zdravstvenih problema. Tako da ću uskoro otići iz vinarije,” rekao nam je u srijedu navečer Giorgio Clai, pionir istarskog prirodnog vinarstva, čovjek koji stoji iza legendarne malvazije Sv. Jakov i refoška Brombonero kao i vrlo dobrog bijelog i crnog Ottocenta.

Vijest da Giorgio Clai napušta vinariju Clai u Krasici kraj Buja prvi smo put čuli prije dva tjedna, ali je nismo shvaćali odveć ozbiljno; mislili smo da je riječ o još jednoj od brojnih glasina vezanih uz Claija, otkako je ovaj zaista veliki vinar prodao udjele u svom biznisu investitorima koji su među ostalim otvorili i Staru školu, restoran u kojem kuha Priska Thuring.

Međutim, jutros smo dobili dosta čvrstu informaciju da Clai definitivno odlazi iz vlastite vinarije i da osim Claija vinariju Clai napušta Dimitrije Brečević, koji je zadnjih pet godina bio direktor vinarije Clai, kao i svog Piquentuma. Večeras smo kontaktirali i gospodina Brečevića, koji nam je u sms poruci doslovno napisao: “Točno je da krajem ove godine izlazim iz vinarije Clai, kao voditelj firme. Još sam u razgovorima s vlasnicima, za eventualnu suradnju kao vanjski suradnik.”

pod-zidom-clai

Dakle, i Giorgio Clai, osnivač jedne od najvažnijih privatnih vinarija u Istri i Hrvatskoj i njegov direktor i enolog Dimitrije Brečević napuštaju vinariju Clai. Riječ je definitivno o jednom od najvećih potresa u hrvatskoj vinskoj industriji. Jer, Clai bez Claia nije ništa više nego Robert Mondavi Winery bez članova obitelji Mondavi. Radi se, nažalost, o dubinskoj besmislici koja može uništiti brend Clai, i koja predstavlja prvi veliki korak u korporatizaciji hrvatske privatne, autorske vinske industrije.

Sadašnji vlasnici Claija, Stare škole i turističkih vila u tom dijelu Istre, hrvatsko-američki investitori, morali bi razumjeti da u malim zemljama, malim vinogorjima i malim vinarijama osobni identitet vrijedi neusporedivo više od korporativnog načina upravljanja kapitalom. Ako Giorgio Clai doista napusti Clai, vinarija Clai uskoro neće imati nikakvu posebnu vrijednost, a stotine Claijevih boca u podrumu Stare škole predstavljat će tek uspomenu na neka bolja vremena. Usput govoreći, zadnja Claijeva malvazija Sv. Jakov koju smo probali, iz berbe 2018. jedno je od najboljih istarskih vina proizvedenih u zadnjih desetak godina.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.