Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bakalar je, dakle, u trgovinama dostigao cijenu od skoro 400 kuna. Što je više od cijene živih škampa

bakalar

Danas smo u kvartovskom supermarketu vidjeli, prvi put ove sezone, dugačke, gotovo impresivno lijepe sušene norveške bakalare, koji stvarno pripadaju visokoj klasi ribe, bez koje većina Hrvata ne može zamisliti Božić. No, cijena nas je prilično zbunila. Nemamo običaj komentirati cijene vrhunskih proizvoda jer dobra roba mora imati svoju cijenu. Međutim, 369 kuna za kilogram bakalara čini nam se zaista pretjerano. Evo zašto.

Kilogram bifteka već neko vrijeme košta između 250 i 320 kuna. Od kilograma bifteka, poslije svih mogućih čišćenja, dobijete 90 ili više posto čistog mesa. Kilogram velikih škampa košta oko 300 kuna: u zadnjih smo mjesec dana vidjeli  više, ali i niže cijene. Govorimo isključivo o živim jadranskim škampima. Bakalar, koliko god bio dobar, naprosto ne bi trebao biti skuplji od živih velikih rakova, koji spadaju među najdragocjenije i najtraženije europske delikatese. Kako onda objasniti cijenu bakalara od 369 kuna?

Vrhunski je bakalar prethodnih godina redovito koštao između 180 i 280 kuna. Što znači da su se na bakalar koji smo danas vidjeli naprosto mehanički nalijepile strana i domaća inflacija. Što opet znači da je bakalar postao gastronomski nerentabilan: za skoro 400 kuna puno ćemo radije kupovati škampe ili jadransku oboritu ribu. Uz bakalar od skoro 400 kuna u našem smo kvartovskom dućanu vidjeli stotinjak kuna jeftiniju klasu ribe bez koje Hrvati ne mogu. Kasnije smo, surfajući, pronašli i bakalare za 129 kuna, koji su znatno manji i neugledniji od ovih skupih. Što znači da će svatko dovoljno strpljiv da uspoređuje cijene moći kupiti kakav takav bakalar za prihvatljivu cijenu. Iskreno nas zanima hoće li naš kvartovski bakalar od pedeset eura pronaći kupce, ili će za koji tjedan završiti na akciji.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.