Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

The Artisan je hrvatski premium gin koji je svoje potencijalne nedostatke iskoristio kao ozbiljne vrline

artisan-recenzija

Hrvatska gin scena raste gotovo iz mjeseca u mjesec. Broj destilerija, uglavnom crafterski orijentiranih, sada je već na oko šezdeset, a u najavi ih je još pet ili šest, barem koliko je nama poznato. Nismo sigurni koliko prodaja prati takav rast na prilično malom hrvatskom tržištu i već se polako stvara dojam inflacije domaćih ginova. Posve logično, takva inflacija dovodi i do djelomične devalvacije u kvaliteti proizvoda. Jednostavnim matematičkim zakonitostima gotovo je nemoguće da apsolutno svi mogu proizvesti vrhunske ginove i stanje na sceni u potpunosti odgovara prepostavkama.

U tom moru ginova vrlo malo ih se ističe visokom kvalitetom, iako nipošto ne možemo reći da Hrvati proizvode i jedan jedini loš gin. Problem je vrlo često u nedostatku shvaćanja da gin nije i ne smije biti generički proizvod, pa najveća mana većeg broja u stvari leži u nedostatku karaktera i identiteta. Dakako, perjanice poput Old Pilot’sa ili sve zanimljivije i ambicioznije Murske Dekle primjeri su ispravnog prepoznavanja karaktera i identiteta. Upravo tu negdje, u sredini, pozicionirao se i The Artisan, bez sumnje neobičan i jedinstven u nekoliko aspekata.

The Artisan Premium London Dry Gin na tržištu od 2020. iako je tehnički gledano projekt pokrenut nešto ranije, sredinom 2019. godine. U čitavoj gužvi oko pandemije, lockdowna i novo-normalnih situacija, ostao je i pomalo nedovoljno zamijećen,  barem na širem hrvatskom tržištu. Otvoreno govoreći, neopravdano nedovoljno zamijećen.

Riječ je o projektu koji je pokrenut u klasičnom ‘garažnom’ stilu, ali od početka s idejom visoke klase. U prilog tome ide i ekskluzivna tamna, netransparentna boca atraktivnog i luksuznog dizajna.

No, ono što The Artisan izdvaja od većine svjetskih ginova način je proizvodnje.

Kako sami napominju, aromatiku čini 14 organskih i uglavno ručno branih ili sađenih biljaka hrvatskog porijekla, s naglaskom na suradnju s OPG-ovima. Osim ključne borovice (kleka), u formuli su korice naranči i limuna, iris, lavanda, sladić, korijander, bazga i listovi masline.

Samim time ništa ih značajno ne bi izdvajalo od dobrog dijela ostalih hrvatskih ginova koji strastveno napominju ručno branje, OPG ili organsko porijeklo (iako realno dobar dio tih tvrdnji kod nekih proizvođača uopće ne stoji).

Artisan-gin

Ono što je doista drugačije način je destilacije. Za razliku od ostalih koji koriste klasičnu destilaciju u bakrenim kotlovima ili naprednim sustavima poput iStilla, The Artisan se proizvodi korištenjem tzv. hladne ili vakuumske destilacije. Preciznije, riječ je o sustavu u kojem pumpa izvlači dio zraka smanjujući pritisak (nije doslovno u vakuumu) i spušta točke vrelišta kemijskih spojeva, pa je destilaciju moguće izvesti na daleko nižim temperaturama od klasične destilacije koje su uobičajeno iznad 90°C. Manja upotreba topline ozbiljno pozitivno utječe na visoku ujednačenost i stabilnost aroma u svakoj destilaciji ili batch-u. No, nedostak “hladne” destilacije često je u nešto manjem tijelu i manje izraženoj teksturi destilata. I u tome leži ono što smatramo “nedostatkom” koji je The Artisan pretvorio u svoju’vrlinu.

The Artisan Premium London Dry Gin prije svega je izrazito citrusan, naglašenih nota korice limuna i naranči uz prisutnu, jasnu, ali ipak suzdržanu borovicu. U drugom planu javljaju se zanimljive začinske paprene note, korijander i blaga cvjetnost. Ukupni dojam je dakle ključno citrusan, blago herbalan i vrlo laganog tijela s lagano alkoholnim, ali vrlo profinjenim dojmom. 

Takav profil doista je pomalo prelagan jer, posve realno, ginove uglavnom pijemo miješane u koktelima pa ostali sastojci i mikseri imaju tendenciju gušenja karaktera ovakvih stilova. Ipak, u klasičnom Gin&Toniku ili gimletu ostao je iznenađujuće stabilan i prisutan, dok se u Negroniju ipak našao u podređenom položaju prema Campariju i vermutu (miješali smo odlični Del Professore Rosso). U Martini koktelu, kojeg smatramo najboljim mjerilom za ocjenu gina, pomaknuo je dojam u značajnu citrusnu stranu pomalo jednodimenzionalno, ali ne i dosadno. Očito se odluka o postavljanju jakosti u boci na 44,0% alk./vol. pokazala ispravnom.

Uobičajeno bismo ovakav gin držali osrednjim, međutim ako promislimo o čitavom identitetu The Artisana u stvari pogođen je profil premium tržišta na koji cilja. Lagan, osvježavajuć, citrusan i blago herbalan, idealan upravo za Gin&Tonik, Gimlet, Aviation ili osvježavajući Martini bez značajne gorčine. Dizajnerska boca od “samo” 0,5 l uz dojam mekanog i pitkog, citrusnog premium karaktera u potpunosti predstavljaju vrlo jasan identitet. Upravo ono što načelno kao nedostatak zamjeramo dobrom dijelu hrvatskih ginova. The Artisan Premium London Dry Gin pogodio je pravu kartu jasnog identiteta, uz bez imalo dvojbe jako visoku kvalitetu samog destilata.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.