Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Momjanska konoba Rino kuha izvrsnu jotu, poslužuje korektne tartufe i ima prilično niske cijene

konoba-rino

Konoba Rino, u vlasništvu vinarske obitelji Prelac, spada među rijetke lokale koji opravdavaju pozitivan imidž istarskih rustikalnih konoba. Rino je nepretenciozan, pristojan, profesionalan i dobar u onome čime se bavi. A Rino se, uz par iznimaka poput steakova od black angusa, bavi jednostavnom lokalnom hranom koju prodaje po vrlo poštenim cijenama.

Jučerašnji ručak u solidno popunjenom restoranu počeli smo jotom, tradicionalnim istarskim jelom na žlicu od kiselog kupusa i graha. Rinova jota bila je gusta i ne prekisela, mirisna, krepka i vruća, baš onakva kakvu očekujemo u dobroj konobi. Tost s tartufima pao je u drugi plan, premda je veoma fino mirisao.

Zatim smo naručili njoke s gulašem od srne i vepra i fritaju s pancetom i bijelim tartufima. Njoki sa šugom od divljači bili su prilično ukusni, moćni, optimalno zimski i ugodno rustikalni. Fritaja je bila više nego korektna. Prije nego što smo naručili bijele tartufe, konobarica nam je pošteno rekla da imaju još nešto manjih komada, pa nismo očekivali previše. Dobili smo, zapravo, bolje tartufe nego što smo se nadali.

Vinskom listom dominiraju etikete obitelji Prelac uz nešto Kozlovića, Coronice, Degrassija, Kabole, Veralde, Roxanicha i Belaja. Coronicinog Gran terana nije bilo, pa smo naručili izvrsno Roxanichevo Dite iz 2015. godine. Nažalost, Rino jučer nije točio ni jedan pjenušac na čaše.

Rino je, uz ognjište s roštiljem i slike divljači, ugođajno definiran brojnim vrlo starim buteljkama, među kojima se posebno ističe Čuvena malvazija PIK-a Umag, vjerojatno najbolje predratno istarsko bijelo vino. Rino nije gastronomska senzacija, ali je financijski senzacionalno povoljan. Pet jela, od toga dva s tartufima, bocu Kabolina pjenušca i bocu Diteta platili smo 929 kuna, što po današnjim restoranskim cijenama zaista jest jeftino.

Posluga je vrlo profesionalna, kuhinja očigledno poštuje svoj posao, a uz lagano unapređenje pojedinih procedura (tartufe bi trebalo ribati pred gostima, kao i sir za pašte; trebalo bi nabaviti bolji kruh) Rino bi dobio višu  ocjenu.

KONOBA RINO

Dolinja Vas 23, Momjan

HRANA +3/5  VINA 3/5  SERVIS -4/5  AMBIJENT +3/5

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.