Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Da je general Gotovina probao svoje slane srdele s novim Torčolom, napravio bi gastronomsku ediciju s mladim maslinovim uljem

Sinoć smo probali novi Torčol. Riječ je o ovogodišnjem, nefiltriranom maslinovom ulju Uljare Vodnjan, koje je briljantno. Novi Torčol, koji ove sezone prvi put dolazi na tržište, iznimno je voćan, prepun polifenola, neonski zelen, razoružavajuće šarmantan i umjereno pikantan.

Novo, mlado maslinovo ulje jedna je od najdragocjenijih sezonskih delikatesa u hrvatskoj gastronomiji. Ono se ne može baš ni sa čim uspoređivati, i u njemu treba uživati kad je god moguće, u jesenskim i zimskim mjesecima.

Restorani koji zaista žele istaknuti sezonski i lokalni karakter svoje kuhinje, sada bi na stolove trebali stavljati novo ulje; dapače, bilo bi više nego dobro da kreativniji chefovi za zadnje mjesece u godini osmisle jela s novim uljem.

Dosad se na hrvatskom tržištu u dovoljnim količinama moglo kupiti jedino Mlado braće Chiavalon. Sandi i Tedi Chiavalon prvi su u Istri komercijalno proizvodili i promovirali novo ulje. Ove im se godine, s nefiltriranom verzijom pridružila Uljara Vodnjan, čiji oleolog Edi Družetić kaže da je novo ulje možda najplemenitiji iskaz maslinova ulja. Skloni smo se složiti s tom ocjenom čovjeka koji zna sve o maslinama i o uljima.

Sinoć smo novi Torčol probali sam, a zatim uz 36 mjeseci odležani parmezan i uz Pelagosove slane srdele, koje su jako dobre same po sebi, ali s novim uljem postaju spektakularne. Da je Pelagosov vlasnik, general Gotovina, probao svoje slane srdele s novim Torčolom, možda bi razmislio o limitiranom, luksuznom gastronomskom izdanju s mladim uljem.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.