Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vinistra je u Esplanadi organizirala fenomenalnu prezentaciju odležanih terana

Najbolji zagrebački hotel jučer je živio u znaku duboke purpurno crne boje terana. Vinistra je u ponedjeljak 14. studenog u Esplanadi priredila impresivno poslijepodne posvećeno najvažnijem istarskom crnom grožđu.

Pod egidom Vintage by Vinistra prvo je održan ručak s masterclassom terana na kojem je Esplanadina chefica Ana Grgić Tomić pokazala zašto je teran perfektno i versatilno gastronomsko vino, da bismo od pet popodne mogli probati čitav niz odležanih terana.

Franko Kozlović, Klaudio Tomaz, Marko Fakin, braća  Benvenuti, obitelj Poletti, Robi Bertoša, obitelj Pilato i drugi ugledni istarski vinari točili su terane iz berbi unatrag više od petnaest godina.

Kappi Franca Cattunara iz 2006. impresionirao je mladošću i mekoćom; Il Primo Marka Fakina iz 2015. fascinirao je elegancijom dok je Polettijev Teran iz 2016. tek ušao u razdoblje pune užitnosti, s još petnaestak godina ispred sebe.

Benvenutijev Teran iz 2018. primjer je vrhunskog mladog crnog vina, dok Kozlovićev Teran Santa Lucia iz iste berbe, koji još nije na tržištu (i ne zna se kad će doći na tržište)  ostavlja dojam klasičnog, aristokratskog Bordeauxa.

Vinistrina izložba terana u zagrebačkoj Esplanadi pokazala je da najvažnija istarska crna sorta posjeduje jako velik potencijal odležavanja. Teran može postati ikonografsko hrvatsko crno vino, jedno od onih koje našoj vinskoj industriji omogućuju svjetsku prepoznatljivost. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.