Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

S ovom aplikacijom u realnom vremenu možete pratiti svaki ribarski brod u Jadranu. Evo gdje se najviše lovi na crno u svjetskim morima

Zumirajte Jadran na digitaliziranoj karti svijeta i vidjet ćete more zelenih kvadratića. Svaki kvadratić je jedan ribarski brod, što je ribarska aktivnost veća kvadratići su svjetliji. Kad kliknete na njega dobijete ime broda, zemlju u kojoj je registriran, koliko je ribario u zadnjih nekoliko mjeseci, kuda se kretao, koliko je bio u luci, koliko se puta sreo s drugim brodovima. Jadran je skoro cijeli zelen, uglavnom od talijanskih brodova. Ova vizualizacija može objasniti štošta.

Global Fishing Watch, web portal i aplikacija za praćenje ribarenja u cijelom svijetu, projekt je istoimene neprofitne organizacije. Za nadzor koriste automatsku brodsku identifikaciju (AIS) i složene algoritme za strojno učenje. Koristeći trenutne podatke i podatke AIS signala od 2017. do 2019.g odine, Global Fishing Watch uspio je identificirati najjače crne točke svjetske ribarske industrije, područja na moru na kojima brodovi najčešće isključuju signalizaciju kako ih se ne bi moglo pratiti, što se smatra klasičnom praksom za ilegalni ribolov.

Najveća takva područja su u zapadnoj Africi, na obalama Argentine i u sjeverozapadnom Pacifiku. Riječ je o 20 posto ukupnog svjetskog ulova ili 23,5 milijardi dolara gubitaka godišnje. Ilegalno ribarenje je treći najlukrativniji kriminalni biznis nakon ilegalnog rudarstva i eksploatacije drva. Ilegalna ribarska industrija je i veliki uništavač morskih ekosustava i kršitelj ljudskih prava. 

Global Fishing Watch prvi je ilegalno ribarstvo uspio mapirati i opisati brojkama. I pokazati koliko je problem zapravo velik. Uobičajena je praksa gasiti AIS sustave i prekrcavati ribu s jednog broda na druge, čime se “oprana riba” ubacuje u legalne opskrbne lance. Taj se biznis oslanja gotovo isključivo na prisilni rad i trafficking. AIS signalizacija nije obvezna u cijelom svijetu tako da gašenje nije samo po sebi kazneno djelo. Brodovi mogu i legalno gasiti odašiljače, da bi se zaštitili od konkurencije ili pirata. Ali kad se na određenom području rutinski gase to je znak za uzbunu, upozorava Global Fishing Watch. Pranje ribe, ubacivanje ilegalno ulovljene ribe u legalne opskrbne lance ozbiljan je problem. S globalizacijom ribarstva u supermarketima smo dobili pakete morskih plodova u kojima svaki dolazi s drugog kraja svijeta, neujednačene politike sljedivosti i nelojalnu konkurenciju. Egzaktni podaci kakve skupljaju organizacije poput Global Fishing Watcha značajan su doprinos u borbi protiv kriminalnog ribarenja.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.