Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

FENOMEN NA A6 Je li moguće da je gostiona Putniku najpopularniji restoran u Hrvatskoj?

6ABC3346

Čudesni svijet interneta i dalje nas iznenađuje neobičnim uvidima u fizičku stvarnost. Prije dva dana objavili smo tekst o starinskom roadhouseu Putniku, koji se nalazi pokraj ulaza na autoput Rijeka-Zagreb. Putniku je, dakle, gostionica uz cestu, s uglavnom korektnom, masovno dostupnom jednostavnom hranom, koja je baš uvijek prepuna.

U Putniku smo bili dva puta, prije točno četiri godine i danas. Oba smo puta ostali fascinirani i pomalo zbunjeni ogromnim prometom. Prije četiri godine pred Putnikom smo izbrojali desetke kamiona i autobusa i procijenili da Putniku izdaje više od tisuću računa dnevno. Ove smo godine konststirali da u ovu cestovnu gostionicu gosti ulaze i izlaze kao da je riječ o velikom shopping centru.

Prije četiri godine naručili smo dva najskuplja jela, biftek i ombolo, koja su bila sasvim korektna. Sad smo naručili gotova, “domaća” jela, koja su opet bila korektna. Ni prije četiri godine ni sada u Putniku nije bilo nikakvih pristojnih pića, što njegovu zaista prebrojnu publiku očito ne smeta. Vlasnici vjerojatno ne žele držati buteljirana vina da ne bi stimulirali goste da se dulje zadržavaju: Putniku živi od što bržeg protoka gostiju

Tekst koji smo objavili prekjučer u samo je 36 sati postigao reach na Facebooku veći od 100 tisuća, plus više od 600 lajkova, plus više 230 komentara, plus više desetaka tisuća klikova i jutros se i dalje masovno čita. 

Komentatori su podijeljeni u dvije grupe. Većinska tvrdi kako je Putnik dobar do izvrstan i navodi primjere jela koja najviše vole, dok manjinska tvrdi da se Putnik pokvario što argumentiraju primjerima loše podgrijanih jela.

U svakom slučaju, sasvim se rijetko događa da jedan posve umjereno intonirani tekst o restoranu koji se ne ističe ničim osim velikim obrtajem gostiju (veliki obrtaji gostiju tipični su, međutim i za neke hrvatske McDonald’se) izazove toliku pozornost i angažman čitatelja.

Što nas vodi do malo važnijih pitanja. Prvo, je li Putniku najpopularniji restoran u Hrvatskoj ? Drugo, zašto je to tako? Treće, kad bi neki ozbiljan ulagač na ulazu na jednu od autocesta koje vode od mora prema Zagrebu otvorio suvremeniji , bolje uređeni restoran sa sličnim vrstama hrane i sličnim rangom cijena, bi li takav restoran i mogao dostići Putnikovu popularnost ? I bi li onda trebalo investirati u lanac takvih cestovnih restorana? 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.