Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NOVO ISTRAŽIVANJE Manje od 10 korporacija kontrolira cijeli svjetski prehrambeni lanac

Dominacija malog broja velikih korporacija u svjetskom prehrambenom lancu raste. Trend najefikasnije ubrzavaju big data i  umjetna inteligencija, pokazalo je novo istraživanje koje je ovih dana prenio The Guardian.

Istraživanje je provela ETC Grupa, organizacija za ekološku pravdu. Pokret za ekološku pravdu izrastao je iz američkog pokreta za građanska prava 60-tih i bori se za povezivanje ekonomskih, ekoloških i zdravstvenih faktora u interesu života zajednica. 

Prema ETC-ovu istraživanju objavljenom prije tjedan dana, stvarnost je surova. Samo dvije tvrtke kontroliraju 40 posto globalnog komercijalnog tržišta sjemena. Prije 25 godina kontrolu je dijelilo deset kompanija. Jednaka je koncentracija u trgovini poljoprivrednom robom. Samo deset trgovaca kontrolira tržište vrijedno 500 milijardi dolara.   Inflacija i rast cijena hrane zadnjih mjeseci dramatično dižu dobit ključnim igračima u poljoprivrednoj trgovini i proizvodnji žitarica.  

Kineske tvrtke jačaju. Kineska državna tvrtka Cofco sada je drugi najveći svjetski trgovac poljoprivrednom robom, iza nje je samo američki Cargill. Cofco je 2020. imala promet od 100 milijardi dolara, a Cargill 134 milijarde dolara. Već treći po veličini trgovac znatno je niže. Archer-Daniels-Midland 2020. je napravio je promet od 64 milijarde dolara. Kinezi su kupili i Syngentu, najveću korporaciju za sjemenje, pesticide i biotehnologiju. Sada je u vlasništvu kineske države preko Sinochema i ChemChina. Sada kontroliraju više od četvrtine globalnog tržišta kemikalija za poljoprivredu, s prometom od 15 milijardi dolara, daleko ispred glavnih konkurenata Bayera i BASF-a.

Druga i treća najveća firma u ovom biznisu su takošer kineske. Bliskoistočni kapital također snažno ulazi u proizvodnju hrane. Louyis Dreyfus, jedna od najvećih svjetskih poljoprivrednih prerađivačkih i trgovačkih kompanija, 2020. je prodao 45 posto udjela Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Velike bliskoistočne investicije pripisuju se klimatskim promjenama, naftno bogatstvo ulaže se u off shore proizvodnju hrane bez obaziranja na održivost ili regionalnu sigurnost hrane.  

Rastuća tržišna dominacija malog broja korporacija zabrinjava, posebno u vrijeme rasta cijena hrane i poljoprivrednih materijala, sve žešće klimatske krize i krize bioraznolikosti. Prehrambeni sistem slabi i komplicira se, a moć se koncentrira među vrlo malim brojem ljudi koji nisu odgovorni zajednicama o čijoj prehrani u konačnici odlučuju. 

U objašnjenju utjecaja digitalizacije na konsolidaciju moći ETC Grupa navodi da je korporacije koriste da bi izbjegle transparentnost, automatizirale transakcije i utjecale na potražnju potrošača. U izvještaju se upozorava da su poljoprivredni radnici u opasnosti da budu izbačeni sa zemlje jer se robotska tehnologija počela koristiti u sve većem broju zemalja.

“Otkrili smo veliko digitalno restrukturiranje komercijalnog prehrambenog sustava, uključujući umjetnu inteligenciju, robote, dronove, blockchaine”, kažu u ETC Grupi, “Zabrinjavaju nas manipuliranje kupcima, oduzimanje mogućnosti odlučivanja poljoprivrednicima, zamjena i algoritamska kontrola radnika u prehrambenom lancu i klimatski troškovi korištenja podataka.”

Korporacije, pak, tvrde da korištenje spomenutih tehnologija povećava efikasnost, smanjuje prekomjerno trošenje resursa, posebno vode, gnojiva i pesticida i pojednostavljuje operacije što rezultira smanjenjem troškova za potrošače. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.