Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo zašto Vincekovi kolači od kestena zaista nisu dobri

Danas smo u Vincekovoj slastičarnici na Kvaternikovu trgu kupili dva marona i jednu roladu od kestena. Kolači su jeftini za inflacijski duh vremena: koštaju po 16 kuna. Vincek još drži kesten pirei i kocke (ili tortu) od kestena. Maroni i rolade nažalost zaista nisu dobri. Evo zašto.

Prvo, sama masa od kestena jedva da ima okus po kestenima. Da je probate naslijepo imali biste osjećaj kao da jedete neku neprepoznatljivu škrobnu masu. Pretpostavljamo da i Vincek, kao i skoro sve druge zagrebačke slastičarne, radi s dobavljačima industrijskih pasti od kestena, a ne sa svježim kestenjem. Ako je to točno, Vincek ima vrlo lošeg dobavljača.  Ako pak rade sa svježim kestenima, kesteni su ove godine posve bezokusni. 

Drugo, Vincekovi kolači od kestena nisu aromatizirani alkoholom, ili se koristi premalo alkohola. Destilati poput ruma upravo su neophodni da dignu kestenje. Treće, čokoladne glazure na Vincekovim kolačima, premda tamne, baš i nemaju okus po čokoladi nego uglavnom po šećeru, kao i bijela krema u roladi. 

Vincek je koristan lanac slastičarni srednjeg ranga. Vincek može napraviti dobre kolače: njihovu makovnjaču s barem 50 posto maka svojedobno smo žestoko ishvalili. Ali, Vincekovi kolači od kestena teži su promašaj. Depresivna je činjenica da u većini zagrebačkih slastičarni kolači od kestena nisu ništa bolji od loših Vincekovih.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.