Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Čuvena francuska regija Gigondas AOC od iduće godine može proizvoditi i bijelo vino

Gigondas je mala ali iznimno cijenjena apelacija u Južnoj Roni, blizu puno većeg Chateauneuf du Papea. Gigondas proizvodi izvrsna, visokoalkoholna vina srednjeg roka dozrijevanja (10 do 15 godina) po cijenama koje nisu jeftine, ali su šire dostupne. Vrhunski Gigondas iz dobre berbe može se dobiti za 30 do 50 eura, premda ima skupljih primjera.

Gigondas je dobio status apellation d ‘origine controlee još 1971. godine, ali isključivo za proizvodnju crnih vina i rosea. Crna vina moraju sadržavati najmanje 50 posto grenachea, dok ostatak čine syrah i cinsault. Ovih je dana INAO, krovna francuska vinska organizacija, odlučio dopustiti da se od berbe 2023. u Gigondasu pod oznakom Gigondas AOC smiju proizvoditi i bijela vina, što je zapravo logično jer je Južna Rhona puna ozbiljnih bijelih sorti.

U povijesti francuskog vinarstva Gigondas je prvi put spomenut još davne 1592. godine, ali kao proizvođač bijelih vina. Bijela vina iz Gigondasa morat će sadržavati najmanje 70 posto clairettea. Dopušteno je još niz bijelih sorti, s tim da je viognier limitiran na najviše pet posto cuveea.

U Hrvatskoj se mogu kupiti vina iz Gigondasa ugledne obitelji Perrin (prodaje ih Vivat). Svojedobno se uvozio i Guigalov Gigondas, a na međunarodnim je tržištima vjerojatno najpoznatiji Chateau de Saint Cosme. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.