Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Sirni namaz Tartufi Paške sirane ne samo da je grozan nego ozbiljno kompromitira ovu važnu tvrtku

Neki smo dan u hladnjaku kvartovskog    supermarketa ugledali sirni namaz Tartufi kojeg proizvodi Paška sirana. Ovaj paški sirni namaz košta 16 kuna za 200 grama. Ne postoji ništa što ima i najdalje veze s pravim  tartufima a da košta 16 kuna.

Na etiketi piše da sirni namaz Tartufi sadrži jedan posto tartufa. Sam se namaz bazira  na 90 posto kravljeg i deset posto ovčjeg mlijeka. Vizualno, tih jedan posto tartufa jedva da se primjećuje: riječ  je o vrlo sitnim  tamnim  točkicama kojih je malo, i podsjećaju na fino mljeveni crni papar. Organoleptički, namaz snažno vonja po  kemijskom ulju s mirisom tartufa. Ovaj plastični, agresivni miris koji više asocira na češnjak nego na tartufe toliko je intenzivan i neugodan, da smo bacili cijelo pakiranje čim smo probali dvije žličice sirnog namaza Tartufi.

Sirni namaz Tartufi jedan je od mnogih primjera prostituiranja tartufa u hrvatskoj prehrambenoj industriji (slično se već dugo događa u restoranskoj industriji). No, to je za Pašku siranu manji problem.

Veći je i opasniji problem, kad je riječ o ovom konkretnom  primjeru, u štetnom utjecaju groznog sirnog namaza na brend Paške sirane.

Paška se sirana na svojoj web stranici  opravdano hvali činjenicom da je ona još prije 70 godina, kad nije bilo ni Gligore ni Oštarića, zapravo “izmislila” i masovno  popularizirala paški ovčji sir, koji svakako spada u usku grupu najdragocjenijih  hrvatskih  delikatesa. Utoliko je Paška sirana iznimno značajna institucija hrvatske  gastronomije.

Zaista je šteta što se ta i takva Paška sirana duboko kompromitira petorazrednim proizvodom, koji se nikad ne bi smio pojaviti  na tržištu pod njenim imenom.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.