Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Pizza u riječkoj Maslini godinama je ista: pouzdana je i nije napadno loša. Upravo to je problem riječkih i kvarnerskih pizzerija

Povijest Masline u Rijeci je zanimljiva. Prvo je Maslina bila klasična hrvatska kvartovska konoba/pizzerija koja je izbacivala osrednje pizze. Dok je bila smještena na riječkim Škurinjama oslanjala se i na dostavu. Onda je Maslina odlučila ući u strogi centar grada i to na netom obnovljeni Koblerov trg. Smješten iza Gradske ure, Koblerov trg je zaista uzorno uređen i vlasnici Masline su prepoznali njegov potencijal. 

Maslina na Zelenom Trgu, kako je službeni naziv restorana, zamišljena je kao ambiciozniji bistro koji izbacuje i pizze. Maslina u Škurinjama više ne postoji (na njezinom mjestu gradi se jedan od mnogobrojnih supermarketa u Škurinjama), a Maslina na Zelenom Trgu ostala je draga skoro svim Riječanima.

U Maslinama 1 i 2 jeli smo mnogo puta, uglavnom pizze i nikada nisu bile loše, ali nikada nisu bile ni izvrsne niti se izdvajale po bilo čemu. Nakon dužeg vremena vratili smo se vidjeti u kakvoj je formi Maslina i kakve su njene pizze.  

Najprije smo vidjeli da je Maslina solidno popunjena usprkos sparini koja već nekoliko dana vlada Rijekom. Drugo što smo primjetili je da Maslina ima donekle zanimljiv jelovnik bistronomskih jela, međutim, ništa nije jeftinije od sedamdesetak kuna, ni hladna ni topla predjela.

Cijene carpaccia i tartar bifteka kreću se oko stotinjak kuna, dok je samo jedna tjestenina jefinija od troznamenkastog broja, ona s piletinom i pestom. Pohvala da Maslina na jelovniku pošteno ističe da u njezine pojedine tjestenine ide tartufata, a ne pravi tartufi. 

Glavna jela su, također, zanimljiva i pripremaju ih donekle suvremenim tehnikama. No, vratimo se na pizze. Cijene klasičnih pizza su korektne, od šezdesetak do devedesetak kuna, dok su gourmet pizze malo skuplje od sto kuna. Odabrali smo klasičnu margheritu i bufalinu u koju ide bivolja mozarella iz Kampanije, pomidorini, svježi bosiljak i maslinovo ulje.

Obje pizze su korektne, ali nipošto vrhunske i neće vam ostati u sjećanju. Najbolji element je tijesto. Pizze nisu ni teške niti previše slane kao što je čest slučaj. No, Maslina bi mogla koristiti nijansu bolje sastojke u svojim pizzama. Kao što bi mogla i mrvicu jače zapeći pizze kako bi se dobile leopardov uzorak na korici. 

U svakom slučaju pizza u Maslini je ostala ista već godinama, ona je pouzdana i nije napadno loša. U tome je riječki, a i kvarnerski problem pizze. One su jednostavno korektne ili baš jako loše. Nema niti jedne zaista izvanserijske.

U strogom centru Rijeke Maslina je definitivno najbolja pizza koju možete pojesti. Ambijent je zaista dobar, pogotovo u ljetnim i jesenskim noćima kada Koblerov trg doslovno zaživi. Ambijent i inteligentno odabrana lokacija glavni su Maslinini aduti.

Vinska lista je zaista nepostojeća, kao i jako loša ponuda piva. Konobari kao da rade preko volje, ali smo na pizze čekali propisno kratko vrijeme iako je terasa bila solidno popunjena. 

Maslini bi dobro došao face lifting i rebranding u sferu kvalitetnijih pizza. Rijeka uistinu zaslužuje makar jednu vrhunsku pizzeriju. 

MASLINA

Trg Ivana Koblera bb, Rijeka

HRANA 3 VINO -2 SERVIS +3 AMBIJENT 4

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.