Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SALVELINA ŠKOLA SLASTICA S ULJEM Robert Hromalić pripremio je tri klasična recepta za deserte s istarskim maslinovim uljima

Maslinova ulja već se dugo godina koriste u pripremi slastica. Vjerojatno ne postoji ozbiljniji istarski i kvarnerski restoran koji barem povremeno na jelovniku ne drži kolače i sladolede napravljene s maslinovim uljem.

I mnogi su zagrebački restorani počeli pripremati deserte s maslinovim uljem što je pohvalno, jer razne vrste ekstradjevičanskih ulja slasticama zaista mogu dati vrlo poseban karakter. Važno je naglasiti da se ne radi samo o kolačima baziranim na crnoj čokoladi.

No, maslinovo se ulje u slastičarstvu primjenjuje po prilično preciznim pravilima. Ono nije sastojak koji se može dodavati odoka, po osjećaju. Stoga smo zamolili Roberta Hromalića, vlasnika Le Kolača i jednog od najboljih hrvatskih slastičara, da nam na primjeru Salvela maslinovih ulja pokaže kako zapravo pripremati deserte s vrhunskim uljima. Evo tri karakteristična primjera.

Salvela iz Vodnjana spada među najcjenjenije istarske brendove maslinovih ulja, o čemu svjedoče i brojne Salveline međunarodne nagrade.

1. Glazura od maslinova ulja i limuna

Sastojci

  • 475 grama soka od limuna
  • 50 grama meda od lavande 
  • 100 grama šećera 
  • 540 grama jaja
  • 50 grama želatine (10 grama želatine u prahu plus 40 grama vode)
  • 280 grama maslaca,
  • 280 grama maslinova ulja
  • Korice tri limuna

Postupak

Limunovu koricu, limunov sok, jaja i šećer kuhati do 100 stupnjeva. Zatim dodajemo maslinovo ulje, maslac i želatinu, pa miksamo štapnim mikserom. Ostavimo četiri do pet sati u hladnjaku. Prije upotrebe lagano zagrijemo.

Za ovaj recept preporučujemo i Salvela cuvee Aurum. Riječ je o elegantnom i delikatnom ulju, koje će fino podcrtati citrusnu aromu glazure od limuna.

2. Sladoled od maslinova ulja

Sastojci

  •  1225 grama mlijeka
  • 188 grama mlijeka u prahu 
  • 280 grama šećera
  • 120 grama glukoze u prahu
  • 180 grama maslinova ulja
  • 8 grama stabilizatora za sladoled

Postupak 

Kuhati do 85 stupnjeva, pa onda smjesu ohladiti na 4 stupnja. Ostaviti smjesu da preko noći odleži na 4 stupnja, pa izraditi u stroju za sladoled.

Za sladoled od maslinova ulja predložili bismo Salvela Bužu. Buža ima snažan karakter, prepuna je herbalnih, voćnih i orašastih aroma, blago je gorka i sladoledu daje prepoznatljiv okus, koji se ne može imitirati.

3. Bijeli ganache od maslinova ulja

Sastojci

  • 270 grama bijele čokolade
  • 120 grama slatkog vrhnja
  • pola mahune vanilije
  • 180 grama maslinova ulja 

Postupak

Bijelu čokoladu otopiti u parnoj kupelji. Vrhnje prokuhati s vanilijom, pa preliti preko rastopljene čokolade. Zatim dodati maslinovo ulje, dobro izmiksati i ohladiti na 4 stupnja. Još jednom izmiksati prije posluživanja ili nanošenja na kolač.

U izradi ganachea trebalo bi koristiti Salvela Istarsku bjelicu. Bijela je čokolada nužno slatka, što znači da će gorčina i pikantnost Bjelice stvoriti uzbudljiv kontrast sa slatkoćom vanilizirane čokolade. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.