Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

BERBE U KOLOVOZU Marjan Simčič već je pobrao crni pinot i chardonnay. I to za svoja najbolja vina

Marjan Simčič, mastermind Masterclassa Rebule, zamalo je zakasnio na glavni događaj ovogodišnjeg Masterclassa, kušanje recentnih berbi rebule u srijedu u 11 sati u Vili Vipolže. Jedan od vodećih slovenskih vinara tog je dana, naime, bio usred berbe, a k tome se u vinariji dogodili i neki tehnički problemi. Simčič je počeo brati u ponedjeljak 22. kolovoza. Dosad je pobrao crni pinot i chardonnay, i to chardonnay za Opoku, svoju elitnu liniju vina.

U slovenskim se Brdima, dakle, rane sorte za najbolja vina sada beru u predzadnjem tjednu kolovoza. Gospodin Simčič kazao nam je da njegovi vinogradi nisu u osobitom stresu od suše, jer je riječ o starijim lozama i o položajima koji su uspjeli sačuvsti nešto vlage. Stoga Simčič, usprkos najgoroj suši koja je pogodila Brda u ovom stoljeću, očekuje vrlo dobra vina.

Simčićeva odluka da bere u predzadnjem tjednu kolovoza nije iznimka. Berbe u kolovozu postaju novo normalno stanje za sve veći dio Europe, od Pelješca do Bordeauxa. Frano Miloš još nam je prije mjesec dana najavio berbu u kolovozu, u Bordeauxu se upravo beru bijele sorte, dok je berba u Champagni, najhladnijoj francuskoj vinskoj regiji, počela 20. kolovoza, dakle dva dana prije nego u Simčičevim vinogradima u mnogo toplijim Brdima.

Vrijeme je, čini se, da se polako navikavamo na činjenicu da je berba vinskog grožđa postala ljetni a ne jesenski posao, što će imati i mnoge kulturološke kao i ekonomske implikacije.

Fotografije/Damjan Simčič – Zoso

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.