Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Miramare na Svetom Nikoli definitivno je restoran s najljepšim pogledom na more i zalazak sunca u cijeloj Istri 

U restoranu Miramare na otočiču Sveti Nikola preko puta Poreča prvi smo put jeli prije četiri godine. Fascinirao nas je pogled. Miramare, najambiciozniji restoran u Valamarovu resortu Isabella, gleda na zalazak sunca, otvoreno more i plažu kraj koje se povremeno, ne baš rijetko, pojavljuju delfini. Radi se o prilično čarobnom ambijentu koji nam je teško usporediti s bilo kojom drugom restoranskom terasom na istarskoj obali.

Miramare, međutim, nikad nismo stavljali na naše liste najljepših, najromantičnijih i najspektakularnijih terasa, jer je hrana bila naprosto hotelska. Sinoć smo poslije četiri godine večerali u Miramareu.  Nad zapadnom se Istrom spremala oluja koja nas je iz daljine pozdravljala velikim munjama i opakom grmljavinom, ali je ipak, osim malo kiše, zaobišla Poreč. Crveno sunce zabilo se između mora i niskog sloja antracitno sivih oblaka, što je natjeralo većinu gostiju da se dignu od stola i snimaju ovaj sunčano oblačno morski spektakl.

No, u četvrtak navečer Miramare nije živio samo od fenomenalnog ugođaja. Hrana je bila otprilike tristo posto bolja nego tijekom našeg zadnjeg posjeta. Jelovnik je, doduše, i dalje pomalo generičan. Ali, kuhanje je vrlo dobro do izvrsno. Kamenice s kefirom i vlascem bile su gotovo jednako senzacionalne kao grmljavinski light show. Sashimi, tataki i tartar od plave tune imali su čiste, prepoznatljive okuse plemenite masne ribe, baš kao i perfektno pečeni blijedoružičasti tunin odrezak .

Hobotnica, dugo kuhana u konvektomatu pa zapačena na tavi, bila je mekana i hrskava i fino se složila s jeruzalemskim artičokama. Na kraju, ne možemo ne spomenuti Marka Škaricu, jednog od najboljih hrvatskih sommeliera, koji je iz Maistre prešao u Valamar i koji nam je sinoć točio Bolllinger, Movijino Veliko belo i Coronu Grande braće Benvenuti.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.