Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Leo Botteri: Evo zašto sam protiv naplaćivanja ulaza na plaže

plaze-javno-dobro

Nacrt Zakona o pomorskom dobru izazvao je žestoke reakcije javnosti. Predstavnici pojedinih udruga tvrde da Zakon omogućuje zatvaranje plaža i naplaćivanje ulaznica za plaže, što je, naravno, u suprotnosti s hrvatskom tradicijom otvorenih javnih plaža koja polazi od pretpostavke da plaže kao javno dobro pripadaju svima. U raspravu se uključio i Leo Botteri vlasnik poznatog brenda Uje i suvlasnik luksuznog hotela San Canzian. Botteri smatra da se plaže ne smiju zatvarati i ograđivati. Prenosimo Botterijevu dobro argumentiranu objavu s Facebooka.

KAPITAL ILI NAROD

U današnjoj Slobodnoj Damir Tolj donosi priču (ne mogu pronaći link) o izmjenama Zakona o pomorskom dobru u kojem nam se pokušava uvaliti mogućnost zatvaranja plaža i naplata ulaska na plažu što današnji zakon ne dopušta. Ovaj pokušaj, a nadajmo se da će samo na njemu ostati, znak je da je pritisak kapitala na vladajuće trenutačno ogroman.

Objašnjavati kapitalu da je slijep i da će uništavanjem vrijednosti ugroziti posao od kojeg žive je besmisleno jer novcem kapitala redovito upravljaju excell tablicom navođene glave kojima je razumijevanje tibetanskog mnogo lakše od shvaćanja društvene odgovornosti.

U Italiji, koja nam je najbliži primjer kapital je ovu bitku dobio odavno. Toliko davno da je uspio iscijediti, zgnječiti i potpuno uništiti talijansku obalu do te mjere da tamo više nitko jednostavno ne želi ljetovati. Niže je za ilustraciju obala u toskanskom Viareggiu, gradiću kojeg se srami svaki njegov stanovnik. 

Nekada je to bilo ugledno ljetovalište, a danas je tek poligon za cijeđenje zadnjeg eura iz pijeska što ga je ligursko more stvaralo tisućljećima. Kilometarske su plaže ispresijecane koncesijom dodijeljenim kupalištima, a tek svakih 500 metara ostavljen je desetak metara širok koridor kojim se do plaže može nesmetano. Koncesionari taj koridor zasipaju smećem da nitko ni taj maleni prostor slobode ne bi koristio.

Rezultat ovakve eksploatacije obale je uništena rivijera, hoteli na izdisaju i restorateri koji su mi pred nekoliko godina pričali da je sve otišlo kvragu. A sve je pokrenuo kapital. Viškom novca kupio je političare i misleći da će zaraditi još više natjerao ih da mu omoguće staviti šapu na plažu. Glup kakav već jest, naš se kapital nije dosjetio nekog novog izvora zarade, nego je i kod nas odlučio kupiti političare da mu omoguće upraviti plažama.

Nema tog kapitala koji ne želi zaraditi više i potpuno zaslijepljen samo tim ciljem on bezglavo ide naprijed.  Ovo je taj trenutak u kojem trebamo reagirati kao društvo, dignuti glas kontra kapitala i iznijeti argumente. Jer političare će kupiti, a jedino čega se politika boji je glas naroda.  Ako narod šuti kapital pleše svoju igru.

p.s. Nema potrebe da me itko upozorava kako sam i sam pripadnik kapitala i kako i sam lobiram za svoje interese. Naravno, to je posao kapitala. Pametan kapital doduše vidi širu sliku, a ona je u ovom slučaju takva da bismo uništili duh slobode koji se osjeća u gostoljubivosti našega svijeta. Uništili bismo priliku da ostanemo društvo koje živi u suglasju naroda, politike i kapitala. I da, posjedujem nekretnine uz more koje bi u budućnosti, ako se ovaj zakon donese mogle tražiti koncesiju na pomorsko dobro.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.