Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Želi li Vindija postati najveći profiter inflacije? Sir Caprofresh poskupio je 100 posto, a pileći file Cekin skuplji je od lungića

Jutarnji list objavio je odličan tekst o rastu cijena pojedinih sireva. Jutarnji je, naime, usporedio cijene sireva od prije godinu dana sa sadašnjim cijenama. Razlike su zaista skandalozne.

Vindijim svježi kozji sir Caprofresh lani  je koštao 17, 99 za pakovanje od 280 grama, a sada košta 34.99 za isto to pakovanje. Vindijin tvrdi kozji sir Caprodur prošle je godine koštao 100 kuna za kilogram, a sad košta 189 kuna. Naravno da za udvostručenje cijena ne postoje nikakvi stvarni razlozi; očigledno je da se radi o čistoj pohlepi i pokušaju profitiranja na psihozi inflacije. Stoga nije neobično što Vindija nije odgovorila na upit Jutarnjeg lista o razlozima udvostručenja cijena svojih sireva.

Vindijin primjer slijedi, čini se, u manjoj mjeri Paška sirana, čiji je vrlo prosječni Dalmatinac poskupio sa 145 na 200 kuna. Usporedbe radi, veoma dobar, 36 mjeseci odležan parmigiano reggiano u zagrebačkim se dućanima može dobiti za manje od 300 kuna za kilogram. A njegov proizvodni proces traje tri do deset puta dulje od domaćih sireva, čije su cijene postale beznadežno nekonkurentne i neprijateljske prema kupcima. Vindija se nije proslavila samo cijenama sira. Njen pileći file Cekin u Konzumu sada košta 94 kune za kilogram.

Što je deset do dvadeset kuna skuplje od kilograma lungića i trideset do četrdeset kuna skuplje od kilograma svježe orade i brancina iz uzgoja. Treba se nadati da će tržište samo, što prije, regulirati ovakve ekscese s cijenama. Uostalom, Blagusov pileći file košta oko 64 kune, skoro trećinu manje od Vindijinog.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.