Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U društvu glavnog enologa Josipa Barišića probali smo nova Agrolagunina vina: Malvazija Vižinada iz 2017. kandidat je za najviše svjetska nagrade

Porečka Agrolaguna i ove je godine na Decanterovim Svjetskim nagradama osvojila niz važnih priznanja, uključujući nekoliko srebrnih medalja: Malvaziji Vižinadi iz 2017. koja još nije došla na tržište, nedostajao je samo bod do zlatne medalje. U lipnju smo u Agrolaguninoj kušaonici u Poreču u društvu novog glavnog enologa, 26-godišnjeg Josipa Barišića, probali niz Agrolaguninih vina koja potvrđuju kako je najveća istarska vinarija ujedno i jedna od najambicioznijih.

Uz vina smo kušali Istarske sireve Špin: novi tvrdi, grublje granulirani sir od miješanog ovčjeg i kravljeg mlijeka prilično je senzacionalan i ide izvrsno uz bijela vina.

Tasting u Poreču počeli smo Malvazijom Festigiom iz 2021. godine, koja je na Decanterovim Svjetskim nagradama osvojila srebrnu medalju i 92 boda. Riječ je definitivno o jednoj od najboljih ovogodišnjih mladih malvazija koja, međutim, ne zaslužuje tretman mladog vina.

U idealnom svijetu Malvazija Festigia puštala bi se na tržište barem godinu dana poslije berbe, i stavljala na vinske karte u drugoj godini poslije berbe. Festigia iz 2021. ozbiljno je, kompleksno vino s finim herbalnim elementima, puno svježine i gotovo kremastom teksturom.

Malvazija Vižinada iz 2017. malo je remek djelo. Riječ je o dosljednoj nasljednici šampionske Vižinade iz 2015. godine. Agrolagunina Malvazija Vižinada dolazi s dvadesetak hektara velikog vinograda, ekstravagantno je mineralna, piramidalno strukturirana i može dozrijevati još nekoliko godina: ona će doseći vrhunac nakon još godinu dana u boci, kad će definitivno vrijediti više od trenutna 94 boda.  Vižinada iz 2017. spada među najbolje malvazije, a tek treba izaći na tržište.

Kušanje crnih vina otvorili smo Terra Rossom, vjerojatno jedinim istarskim crnim vinom koje se može piti po ovoljetnim temperaturama. Terra Rossa je, podsjetimo, cuvee merlota, terana i borgonje koji pršti voćnim aromama i okusima, potpuno je suh i odličan na nižim temperaturama. Terra Rossa, vino do pedesetak kuna, svojedobno je dobilo srebrnu Decanterovu medalju. Nova edicija Terra Rosse idealna je za roštilj, pizzu, malo jače sendviče i hladnjak. Iza Terre Rosse kušali smo Castello, najodlikovanije Lagunino vino. U zadnjih deset godina tri su godišta Castella dobila Decanterove zlatne medalje, a jedna je berba ponijela i titulu Regional Trophy.

Castello iz 2020. godine, koji bi se uskoro trebao pojaviti na tržištu, uobičajeno je elegantan, s puno voćno-čokoladnih, tamnih elemenata, ali i netipično mnogo tanina. Novi Castello, kojeg preporučujemo uz bifteke i janjetinu, traži još nešto vremena, ali bi se morao razviti u još jedno šampionsko vino. Funkcija bijelog grožđa jest da pruži dodatnu svježinu velikom, masivnom crnom vinu.

LV iz 2016. godine vino je za steakove od visoke divljači i kompleksna kuhana jela, od bourguignona do pažljivo pripremljenih pašticada. Aktualna linija Agrolaguninih vina pokazuje podjednako visok stupanj komunikativnosti i iznimne kvalitete, s tim da pojedina vina poput Vižinade iz 2017. zaista spadaju među najbolje što Istra u ovom trenutku može ponuditi.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.