Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bobo Cerea, chef s tri prave Michelinove zvjezdice, jučer je u Spinnakeru pokazao kako se kuha savršena domaća tjestenina s rajčicom

Paccheri Da Vittorio jedno su od potpisnih jela talijanskog restorana Da Vittorio, koji ima tri Michelinove zvjezdice, i koji je sinoć gostovao u porečkom Spinnakeru.  Paccheri Vittorio ne pripadaju, međutim, žanru visoke kuhinje. Paccheri Vittorio primjer su domaće tjestenine s rajčicom, one amblematske, kakva se prikazuje u filmovima, opisuje u Moravijinim i Puzovim knjigama, i o kakvoj se snimaju dokumentarci.

Chef Da Vittoria Roberto Cerea

Za pacchere Vittorio trebaju vam tri vrste rajčice na čelu sa San Marzanom, puno mladog parmezana, dosta maslaca, maslinova ulja i listovi bosiljka. I to je sve. Jednostavnije ne može, bez ikakvog posebnog dodira, detalja, zaokreta u pristupu. Gost se legitimno može zapitati kakve veze ta pasta koju nam je sinoć skuhao Da Vittoriov chef Bobo Cerea, ima s tri zvjezdice. Ali ima. Ima, zato što je savršena, jedna od najukusnijih koje smo probali u životu: radi se o trijumfu čistog, raskošnog okusa, postignutog jednostavnim tehnikama i bazičnim pristupom.

Zeleni rižoto Portofino s mesom crvenih kozica bio je kompliciraniji i kompleksniji i, naravno opet prvoloptaški ukusan, dok veliki rep škampa s pistacijama položenima na patalidžanu nevjerojatno voćnog okusa, pripada klasičnom repertoaru visoke kuhinje. Rezanci od sirove plave tune kupali su se u vrlo snažnoj bagna caudi, dok su se fileti srdela odlično složili s kremom od lješnjaka. Trešnje punjene gusjim jetrima servirane na nibsima od crne čokolade bile su apsolutno spektakularne.

Za deserte više nismo imali puno snage i koncentracije, jer smo se prejeli. U sjećanju će nam ostati savršene trešne i minijaturni cannoli.

Poreč nije naviknut na visoku gastronomiju. Jučerašnja Cereina večera u punom Spinnakeru, jedinom porečkom fine dining restoranu, ostat će stoga zapamćena kao prekretnica u cijeloj dosadašnjoj povijesti porečke restoranske scene. Pogotovo zato što se zapravo ne radi o jednoj večeri, nego o početku dugoročnije suradnje Valamara i obitelji Cerea. Ta bi suradnja u narednim godinama trebala pretvoriti Poreč u jedno od istarskih gastronomskih središta.

Uostalom, sinoć su na Cereinu večeru došli mnogi Istrijani koji se razumiju u fine stvari: Kozlovići, Benvenuti, Belići, Laura Franković…Ta se vrsta publike iz samog vrha profesionalne zajednice dosad uglavnom okupljala u Rovinju. Uz Cereina mala jela točile su se velike količine izvrsnog pjenušca Ca del Bosco, a uz formalni dio menija niz istarskih vina, među kojima se osobito isticala teško dostupna malvazija Omo Milana Budinskog.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.