Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jadranski hoteli postali su ozbiljno skupi. Gdje će Hrvati ljetovati ove sezone?

turisti-turizam

Načelno govoreći, mrzimo socijalne naslove, koji izgledaju kao da dolaze iz populističkih, nemaštovitih srednjostrujaških medija. Nema ništa dosadnije nego kad mediji nariču nad cijenama, očekujući da će se tako identificirati s osjećajima masovne publike. Međutim, u ovom su slučaju činjenice nesporne.

Već u drugoj polovici lipnja na Jadranu je bilo teško pronaći pristojan hotel za manje od 200 eura za noć, za dvoje.

Bolji hoteli, sa sasvim blagom crtom hotelskog luksuza, koštaju između 300 i 400 eura, oni zaista jako dobro između 400 i 600 eura, a oni vrhunski obavezno preko 500 eura, pa sve do 1100 eura za noć. Ovdje govorimo o cijenama soba, a ne apartmana.

Postoje naravno iznimke, osobito u kategoriji heritage hotela, ali one su rijetke i doista samo potvrđuju trend. Hoteli su ove sezone skupi, zato što su puni; mnogi hoteli na Jadranu bukirani su 30 do 60 dana unaprijed. Tome treba dodati višu cijenu radne snage i troškove inflacije.

E sada, ako dvoje ljudi želi provesti sedam noći na moru, u tek solidnom hotelu, na srednje atraktivnoj lokaciji, treba im više od deset tisuća kuna samo za smještaj.

Računajući sve druge troškove; prijevoz, hranu, plažu, izlaske, minimalni budžet za ugodno ljetovanje za dvoje ne može biti manji od 15 ili 16 tisuća kuna. Za roditelje s djecom taj je budžet još veći. Što znači da je hotelsko ljetovanje na Jadranu ove sezone nedostupno za otprilike 90 posto stanovništva.

S druge strane, Hrvati redovito idu na more.

Prema ovogodišnjim statistikama, Hrvati su u prvih pet mjeseci, bili peti najbrojniji gosti. Okej, tad su hoteli bili bitno jeftiniji, i u proljeće se ne ljetuje, nego se odlazi na vikende. Ali, dugogodišnje statistike potvrđuju da Hrvati u srpnju i kolovozu masovno odlaze na Jadran.

Gdje će, dakle, domaći turisti ove godine spavati? 

S obzirom na skupe hotele, valja pretpostaviti da će eksplodirati potražnja za privatnim sobama i apartmanima.

Ove bi godine, dakle, ponovo trebao ojačati onaj sektor turističke industrije koji je zbog raznih razloga najmanje poželjan u ukupnoj strukturi turističke ponude pojedine zemlje.


PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.