Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Jesu li Splićani zaista zamrzili turiste? I ako jesu, zašto ih mrze

split

Slobodna Dalmacija, najtemperamentniji hrvatski lokalni medij, iz dana u dana objavljuje tekstove protiv stranih turista. U zadnjih nekoliko tjedana u Slobodnoj smo mogli pročitati kako stranci masivno uriniraju na javnim površinama, k tome i povraćaju, a jedan je par uhvaćen kako vodi ljubav na otvorenom usred dana. Danas smo, pak, u Slobodnoj doznali da su pijani turisti jednog momka iz svog društva vezali konopcem pa ga vukli Marmonotovom “ka pasa.” 

Antituristički tekstovi očito su u Splitu postali visokokomercijalan medijski podžanr. Ne znamo jesu li oni utemeljeni u stvarnom raspoloženju Splićana koji, budimo realni, ipak žive od turizma pa tako i od pijanih i razuzdanih gostiju.

No, ovdje je zapravo važno nešto drugo. Zašto Split privlači toliko mladih pijanaca iz cijelog svijeta? Prvo, Ultra je od Splita napravila globalno poznatu party destinaciju. Drugo, važnije, infrastruktura splitskog turizma prilično je katastrofalna. Split nema ni jedan veći hotel s pet zvjezdica osim Parka, i ni jedan zaista dobar hotel osim Briiga i Parka.

Split osim tri ili četiri iznimke nema ni jedan gastronomski restoran: sve su ostalo bistroi, konobe ili niži žanrovi: splitski bistroi i konobe mogu biti sasvim dobri, ali oni neće privući gastroturiste. Pogotovo dok se splitski ugostitelji izgovaraju da oni nikad ne bi prodavali trash iz friteza ali, eto, što mogu kad ti grozni turisti hoće samo jeftine sendviče i pizze. Split očigledno nije spreman prihvatiti mnogo gostiju boljih od onih na koje se Slobodna žali iz dana u dan.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Jesu li Splićani zaista zamrzili turiste? I ako jesu, zašto ih mrze

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min