Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Slatkopis Petre Jelenić jedini je zagrebački lokal u kojem možete pojesti pravu desertnu večeru. A deserti su fenomenalni

Slatkopis na zagrebačkom Gornjem gradu nije slastičarna. Na maloj crnoj ploči kraj terase lijepo piše da je Slatkopis Pastry Bistro. I doslovno je tako.

Slatkopis ne poslužuje kolače. Slatkopis poslužuje komplicirane i briljantne restoranske deserte, dovoljno velike i zasitne da mogu funkcionirati kao samostalna jela, a i prezentirani su kao samostalna jela.

Uzmimo za primjer Tri sestre desertu, desertu koji se poslužuje u tri zdjelice kao tri varijacije jedne kreme: creme catalane, rozate i creme brulee. Gospođa Jelenić ovim nas jelom uči razlikama među tim slastičarskim klasicima. Nutricionistički, Tri sestre su samostalna zasitna večera koja vjerojatno nema manje kalorija od prosječne pizze. Prezentacija je tipično bistronomska. Tri zdjelice s kremama serviraju se na daskici, baš poput sireva iili katkad burgera.

Petrina verzija Pavlove izgleda, pak, poput predjela iz fine dining restorana. Na većem crnom tanjuru dobijete disk od meringa položen na raznobojno svježe bobičasto voće. Na meringu leži maslinastozeleni sladoled od bosiljka i siciilijanskih pistacija, a chefica Jelenić tanjur dovršava za stolom, umakom od creme anglaise.

Pavlova

Slatkopis na meniju ima pet deserata, po cijeni od 48 do 55 kuna, i svaki može funkcionirati kao samostalno jelo, slično kao u Cakes & Bubbles, čuvenom londonskom pastry baru Alberta Adrie, s tim da su Petrini deserti veći i zasitniji (i drastično jeftiniji).  Osim pet deserata, Slatkopis drži i dva slana jela: štrukle i pogaču od krumpira s rajčicama i maslinama.

Vinska lista kratka je i dobra ali uglavnom neupotrebljiva jer se, osim jednog prošeka, sastoji od suhih vina s jačim kiselinama koja ne idu uz deserte. Bilo bi korisno, a možda i komercijalno, kad bi Slatkopis držao Moscato d’Asti, neki bolji prosecco, ružičasti pjenušac, polusuhi rose, poluslatki traminac i još neki slađi momjanski muškat. O koktelima da ne govorimo.

No, Slatkopis, koji se nalazi u prostoru i na terasi bistroa Brokenships, tek je dvomjesečni pop up: stoga nije nerazumljivo da nisu investirali u specijalističku listu pića. S druge strane, Slatkopis Petre Jelenić jedino je mjesto u Zagrebu gdje možete pojesti pravu  desertnu večeru. A Petrini su deserti naprosto fenomenalni. Na kraju moramo upozoriti da Slatkopis zbog manjka radne snage zasad ima samo jednu konobaricu pa budite strpljivi.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.