Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MINI SERIJAL AZIJA DOMA #2 Ima li smisla raditi sushi večeru kod kuće? Itekako ima. A evo i kako

Po popularnosti, sushi ubrzano stiže pizze i burgere. Samo u Zagrebu u zadnjih je nekoliko godina otvoreno nekoliko desetaka sushi barova, dostava i restorana. Ljudi su ludi za sushijem. Malo koje tako lagano i zdravo jelo nudi toliko užitka i ugodnih okusa. Tajna je, naravno, u umamiju, koji u sushiju nosi sve od riže i algi do sojinog umaka, ikre i niza drugih sastojaka. Vrhunski japanski sushi je znanost. Ne može se napraviti bez nekoliko desetljeća šegrtovanja. Srećom, sushi se kao žanr toliko proširio i razvio da danas imamo dobre verzije u svim kategorijama. Jedna od važnijih je jednostavni kućni sushi.

Sushi sushijem ne čini riba kako se obično misli. Njegov ključni sastojak je riža. Ako dobro skuhate i začinite rižu za sushi, napravili ste sedamdeset posto posla. Svojedobno smo detaljno istražili temu riže za sushi i njene pripreme, sve o tome možete pročitati OVDJE. U ovom tekstu, epizodi mini serijala posvećenog azijskom kućnom kuhanju u suradnji s trgovinama Lonci&Poklopci by Bajde, bavit ćemo se jednostavnim pravilima tehnike i pripreme sushija. U trgovinama Lonci&Poklopci by Bajde u Zagrebu, Rijeci, Puli, Splitu i Zadru, 1. lipnja počinje Mjesec Azije, u kojem će cijene posuđa, pomagala i pribora za pripremu azijske hrane biti snižene i do 50 posto.

Kako napraviti sushi kod kuće

sushi-riza

Kad razmišljate o pripremi sushija kod kuće, dobro je razmisliti o pomagalima. Korištenje kalupa za izradu kućnog sushija je vrlo rašireno, gotovo tradicija. Te inteligentne spravice uglavnom su osmišljene za lakše oblikovanje riže i garantiraju dobar rezultat. U trgovinama Lonci&Poklopci by Bajde prodaju kalupe za tri najpopularnije vrste sushija: hosomaki, gunkan i onigiri. 

Hosomaki

hosomaki

Hosomaki je najpoznatija forma sushija, rolica od riže omotane u algu s jednim komadom ribe u sredini. Postoje i veganske varijante s povrćem umjesto ribe i vegetarijanske sa sirom. Za hosomaki se koristi nori alga. 

Kako koristiti kalup za hosomaki

Sushi zarolajte i cijelu rolicu stavite u kalup. Poklopite i režite. Kalup će držati sushi na mjestu i omogućiti da dobijete pravilne hosomaki rolice koje se ne raspadaju.

Gunkan

gunkan

Gunkan je vrlo popularna forma sushija u kojoj do izražaja dolazi protein. Najpopularniji gunkan radi se od mesa morskog ježinca, ikre ili svježe ribe s umacima. Gunkan ima oblik lađice od nori alge visine oko tri centimetra, koja obavija dno od riže na koje se slažu riba, ikra ili povrće sa začinima i umacima. 

Kako koristiti kalup za gunkan

Rižu za gunkan stavite u kalup do vrha, nježno pritisnite i poklopite. Kad otklopite dobit ćete oblik brodića. Tako oblikovanu rižu položite na čistu dasku, omotajte trakicom nori alge, lagano pritisnite palcem rižu i zatim napunite ribom, povrćem i začinima.  

Onigiri

onigiri

Onigiri je omiljeni ulični format sushija. Sliči na trokut od riže punjen ribom i povrćem, s komadićem alge na dnu koji omogućava da se onigiri drži u ruci. Ako želite djecu razveseliti sushijem, napravite onigiri. Osim što će ih zabavljati oblik, onigiri možete ukrasiti šarenim povrćem u obliku likova iz crtića. 

Kako koristiti kalup za onigiri

Maknite poklopac i kalup stavite na dasku. Unutrašnjost kalupa malo smočite vodom da se riža ne lijepi za stijenke. Na stijenku kalupa najbližu vama položite trakicu nori alge. Trećina trakice mora biti na dnu kalupa, trećina na stijenci, trećina treba ostati slobodna. U kalup stavite 2 centimetra riže i lagano pritisnite. Na sredinu riže stavite punjenje. Dodajte ostatak riže do vrha kalupa, dio trakice koji još viri presavijte preko gornjeg sloja riže. Poklopite i pritisnite da istisnete zrak. Otklopite i iskrenite onigiri na dasku. Ako želite dodatno ga ukrasite.

Pravila kućnog sushija

sushi-rolanje

1. Najvažnije je precizno skuhati i začiniti rižu

2. Sushi se uvijek poslužuje sa sobnoj temperaturi, ne rashlađujte rižu ni ribu

3. Uvijek koristite najsvježiju ribu. Koristite li tunu, kupujte onu otkrvljenu i pripremljenu za sushi. Prepoznat ćete je po blijedoružičastoj boji. Skuplja je ali se isplati.

4. Ikra pastrve i lososa podjednako dobro funkcionira u sushiju. Pazite samo kod ikre pastrve, jer su neki domaći brendovi ikre pretvrdi

5. Koristite li povrće, krastavci, avokado i daikon su tradicionalni izbor, ali možete koristiti doslovno sve što želite

6. Uz sushi bi se idealno trebao posluživati ribani korijen svježeg wasabija, ali to je rijetkost i u boljim restoranima. Pastu od wasabija možete kupiti u boljim supermarketima.

7. Ukiseljeni đumbir mora imati cvjetni miris, mora biti hrskav i imati osvježavajući okus s dosta ljutine. Đumbir možete ukiseliti i sami. 

8. Sojin umak servira se sa strane i sushi se u njega nikad ne umače sa strane na kojoj je riža.

9. Uz sushi možete poslužiti sake, svježa, hrskava bijela vina, pjenušce i šampanjce, a za bezalkoholnu varijantu zeleni čaj na sobnoj temperaturi

Ken Hom štapići od bambusa

Sushi možete jesti samo na dva načina: prstima ili štapićima. Koristite li štapiće, birajte one od prirodnih materijala, bambusa, lakiranog drva ili keramike. Bambusovi štapići najpopularniji su jer su izdržljivi, lagani, lako se održavaju i mogu se koristiti više puta. Ovaj set Ken Hom štapića iznimno je kvalitetan i dat će dozu autentičnosti vašem sushi dinner partyju.

Mandolina s V oštricom

De Buyer Cobra mandolina još je jedno pomagalo profesionalnog ranga, koje ćete koristiti za niz jela, od složenaca s krumpirom do povrća i đumbira za sushi.

 

Ken Hom posude za kuhanje na pari

Kuhanu rižu za sushi najbolje je čuvati na toplom, u ovim bambusovim posudama za kuhanje na pari. 

Spiralni rezač za tanke trakice

Ovaj ingeniozni Microplaneov spiralni rezač bit će vam idealan za dobivanje rezanaca od daikona. Poslužite ih uz set sushija, s furikake algama ili kao ukras s malo povrća žarkih boja poput mrkve i brokule.

De Buyer azijski nož šefa kuhinje

De Buyer su majstori za metal, a ovaj nož inspiriran filozofijom japanskih tradicionalnih kovačnica dizajniran je za gotovo sva precizna rezanja koja trebate kod kuće. Od čistih, egzaktnih rezova ribe do nježnog rezanja gotovih sushi rolica, ovaj nož od njemačkog čelika X50Cr-MoV15 nikad vas neće iznevjeriti. Investicija za cijeli život.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.