Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

U Dubrovnik je sletio prvi od 70 ovogodišnjih izravnih letova iz New Yorka. Što je ozbiljno upozorenje za dubrovačke ugostitelje

united-airlines

Jučer je u Dubrovnik sletio prvi ovosezonski zrakoplov United Airlinesa iz New Yorka, sa 170 putnika. Ove bi godine United Airlines trebao imati sedamdeset izravnih letova iz New Yorka za Dubrovnik, što znači da bi više od deset tisuća Njujorčana trebalo ljetovati u Dubrovniku. To je sjajna vijest za najljepši hrvatski grad, koja, međutim, komplicira život dubrovačkim ugostiteljima.

New York je neosporni restoranski i barski centar svijeta. Tek solidni njujorški restorani i barovi imaju značajno više profesionalne standarde, i koriste uglavnom bitno bolje sastojke od većine dubrovačkih restorana i barova, a o gastronomskim kriterijima najboljih njujorških restorana poput Mase i Le Bernardina, u Hrvatskoj se može samo sanjati. New York, nadalje, osim u onom najvišem restoranskom segmentu ( tri i dvije Michelinove zvjezdice) nije bezobrazno skup.

Njujorčani su uvijek bili poznati kao lovci na value for money. Dubrovački se ugostitelji sada suočavaju s masovnijim dolaskom turista koji znaju što je dobro, ali se ne žele razbacivati s novcem, kao posjetitelji s megajahti, koji ne pitaju za cijenu dok im je god dostupan njihov omiljeni Cristal ili Perignon ili nešto treće jednake snage brenda.

Dubrovačko ugostiteljstvo i hotelijerstvo, nažalost, osim vrlo malo iznimaka, nikad nije bilo spremno na goste koji se razumiju u restorane, gastronomiju i pića a koji cijene novac. Što bi se ovog postpandemijskog ljeta moglo pokazati ozbiljno problematičnim.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

U Dubrovnik je sletio prvi od 70 ovogodišnjih izravnih letova iz New Yorka. Što je ozbiljno upozorenje za dubrovačke ugostitelje

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min