Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NAJGORI NAPAD DRŽAVE NA RESTORANE  Restorani s više od 10 milijuna kuna prometa izloženi brutalnom poreznom nadzoru. Neki kažnjeni s više od 700 tisuća kuna

restoran

Hrvatsko Ministarstvo financija odlučilo se prema hrvatskom ugostiteljstvu ponašati donekle kao Rusija prema Ukrajini.Zasad, doduše, nema fizičkog nasilja ni fizičkog uništavanja restorana, ali kazne i prijetnje kojima su upravo brojni hrvatski restorani, zaista sadrže nasilne elemente i bitno ugrožavaju opstanak hrvatske ugostiteljske industrije. I to uoči turističke sezone.

Jutarnji list danas je objavio da zbog poreznog nadzora restoranima prijete kazne između pola milijuna i četiri miljuna kuna. Nazvali smo desetak prominentnih hrvatskih restoratera, od kojih nitko, razumljivo, nije želio govoriti pod svojim imenom, da bi doznali o čemu je riječ. Evo što se, prema njihovim verzijama, koje se velikim dijelom podudaraju, zapravo dogodilo.

Prvo, porezni nadzor počeo je prije tri mjeseca i obuhvaća sve restorane ili ugostiteljske tvrtke s prometom većim od deset milijuna kuna godišnje. U dva vrlo ugledna zagrebačka restorana, koji ostvaruju manji promet, rekli su nam da nisu izloženi poreznom nadzoru.

Drugo, porezni nadzor odnosi se na 2019. i 2020. godinu. Treće, povod za porezni nadzor navodno su marže na ulazne proizvode. Ministarstvo financija tvrdi da restorani određuju preniske ili previsoke marže na ulazne sastojke. Ova je teza, ako je točna, potpuno idiotska, jer ubija svaku ideju slobodnog tržišta.

Četvrto, ne radi se samo o maržama, jer inspektori provjeravaju doslovno svaki ulazni i izlazni račun iz restorana za dvije sporne godine. Peto, najmanje dva zagrebačka restorana već su, navodno, kažnjena sa uplatnicama između 700 i 800 tisuća kuna. Vlasniku jednog od najpopularnijih zagrebačkih restorana, gdje porezni nadzor još traje, unaprijed je rečeno da nema pozitivnog rješenja. Šesto, ovim državnim atentatom na hrvatsko ugostiteljstvo obuhvaćeno je više od 50 restorana.

Restoranska je industrija tijekom pandemije prolazila kroz golemu krizu, jer nije smjela raditi.  Restoranska je industrija esencijalno segment hrvatske turističke industrije. Provoditi masovnu raciju protiv restorana, i to uoči turističke sezone, izravno je atentat na restoransku i turističku industriju, ali i na premijera Plenkovića, koji je po zapovjednoj odgovornosti kriv za tu raciju. Nema sumnje da pojedini ugostitelji u Hrvatskoj varaju i goste i poreznike, o čemu redovito pišemo.

Ali, najnovija agresija Ministarstva financija na restorane nije usmjerena protiv prevaranata, nego protiv cijele restoranske i turističke industrije. Riječ je o jednom od najglupljih i najštetnijih poteza Plenkovićeve Vlade do danas.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.