Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Martin Albus Rose iz Orahovice jedan je od najuspjelijih hrvatskih rosea. Evo kako bi mogao postati još bolji

martin-albus-g

Linija Martin Albus vinarije Orahovica u samo se dvije godine postojanja pokazala prilično uspješnom.  Prve berbe bijelih vina osvojile su nekoliko medalja na Decanterovim Svjetskim nagradama, dok je Rose iz 2021. predodređen da postane veliki restoranski, klupski i barski hit.

Martin Albus Rose iz 2021, proizveden od frankovke, intenzivno miriše po jagodama, malinama i brusnicama, ali posjeduje i malo tamnije, ozbiljnije arome crvenog bobičastog voća, koje možemo usporediti s jagodama maceriranima u balsamicu, ili sa savijačom od jagoda i malina.

Vino je savršeno svježe s kiselinom koja lagano strši, što u ovom žanrovskom kontekstu nije problem nego prednost: dok ležite na plaži, na plus 35, vi želite piti ultrasvježi suhi rose, a ne kompleksni i elegantni rose. Boja je savršena, blijedoružičasta: usporedili smo je s Minutyjevim M i zaista su skoro identične.

Martin Albus Rose odlično je ljetno vino, koje sigurno zaslužuje 89 do 90 bodova i koje predstavlja vrlo dobru vrijednost za novac. Ali, ovaj rose sa samo 1,72 grama rezidualnog šećera može biti još bolji. U završni blend trebalo bi dodati nešto vina od zrelijeg grožđa, kao što se to, recimo, radi u Miravalu. Sa 13 umjesto 12 posto alkohola, orahovički Martin Albus mogao bi postati šampionsko vino u svojoj kategoriji. 

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Martin Albus Rose iz Orahovice jedan je od najuspjelijih hrvatskih rosea. Evo kako bi mogao postati još bolji

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min