Resorater Davor Bienenfeld i chef Vid Nikolić već pet ili šest godina fantaziraju o otvaranju prvog zagrebačkog ramen bsra. Sad su ga napokon otvorili. Torikaya počinje raditi idući tjedan, a mi smo danas probali niz jela s Nikolićeva prvog menija za Torikayu.
Torikaya se nalazi na početku Petrinjske ulice u prostoru koji je proslavila Mundoaka Tvrtka Šakote, prvi restoran u povijesti zagrebačkog ugostiteljstva pred kojim su se češće formirali redovi. Torikaya bi mogla naslijediti jako puno privlačnosti prve, originalne Mundoake.
Ambijent je tipični azijski street fusion: lokalom dominira veliki neonski motiv ramena na golom zidu od crvenih cigli. A hrana je, u svom žanru, uvjerljivo najbolja u Zagrebu.
Ramen s kozicama pohanima u panku temelji se na izvrsnom dashiju od kombua i sušene palamide. Ramen s kozicama elegantan je, s nizom slojeva okusa, aroma i tekstura i s briljantnim debljim, blago hrapavim, tvrđim rezancima.
Vegetarijanski ramen ustvari nije ramen nego gusta juha od buče s naglašenim okusom svježeg đumbira i kokosova mlijeka. Tu su još lijepe gljive enoki i pohana gorgonzola, koja daje potpuno originalan, neočekivan kontrast ovom zabavnom i veoma zasitnom jelu.
Klasični ramen od svinjetine moćan je, ultrabogat, gust, želatinozan, s tanjim čvrstim rezancima, debelim komadima prepečene putraste svinjske potrbušine i umamiziranim shiitake gljivama. Nismo probali goveđi i pileći ramen, kao ni dvije vrste noodlesa.
Među predjelima osobito se ističu gyoze od svinjetine s pikantnom crvenom curry pastom, pileće gyoze s kuminom, ljutkaste kockice marinirane tune i enoki zamotan u panceti. Za deserte je zadužen Robert Hromalić, jedan od najuglednijih hrvatskih slastičara.
Cijene u Torikayi vrlo su korektne, između 55 i 110 kuna, a porcije su ogromne: nismo sigurni da će baš puno gostiju uspjeti svladati ramen od svinjetine. Torikaya, uvjerljivo najatraktivniji azijski street food u Zagrebu, otvara se u utorak 17. svibnja.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.