Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo zašto su televizijske emisije poput Večere na selu ili kulinarskog priloga u In Magazinu postale potpuno besmislene

vecera-za-pet

Svijet hrane dramatično brzo postaje svijet znanja. Svijet hrane u zadnjih se pola godine promijenio uslijed dva povezana trenda. Jedan je globalna inflacija, a drugi je mogući nedostatak pojedinih bazičnih namirnica zbog  ruske invazije ns Ukrajinu.

Oba ova trenda dodatno su osvijetlila najvažnije pitanje svjetske prehrambene industrije: mogućnost održive proizvodnje dovoljnih količina raznolike i bar donekle zdrave hrane.

No, danas to pitanje više nije samo tema gastronomskih i znanstvenih kongresa, nego nešto što se tiče doslovno svakog čovjeka koji se u trgovinama i na tržnicama svakodnevno suočava s poskupljenjima ili s povremenim nestašicama; sjetimo se samo panike oko ulja prije dva mjeseca.

Svaki potrošač i svaki građanin mora se bar jednom dnevno zapitati što se to događa s hranom i zašto se to događa, jer svi moramo jesti. I zato znanje o hrani i informacije o hrani postaju esencijalna dnevna potreba milijardi ljudi.

E sada, čini se da je teško povezati posve trivijalne TV programe kojima je hrana često tek povod, sa svakodnevnim pitanjima o hrani koja više ne možemo izbjeći. Ali, ustvari nije.

Sinoć se na 24Kitchen prikazivala tko zna koja repriza Jamie Olivera iz vremena kad je Oliver još bio razmjerno mlad, dok se na RTL-u istodobno emitirala sirota Večera na selu.

Jamie Oliver nije nikakav gastro. Njegovi televizijski programi najveća su zamisliva masovka u svom žanru. Pa ipak, još prije deset ili petnaest godina, kad je hrana bila jeftina i najšire dostupna, u svaku, ali baš svaku Oliverovu emisiju bile su uključene poruke o održivosti proizvodnje hrane i o zdravstvenim učincima prehrane.

Oliver i njegovi producenti, a tu se, ponavljamo, radi o čistoj populističkoj masovki, razumjeli su da u emisije koje gledaju stotine milijuna ljudi moraju ugraditi bar nešto stvarnog znanja o hrani.

S druge strane, domaći trash formati vezani u hranu, poput Večere na selu ili recepata u In Magazinu (osim kad kuha Ante Udovičić) cijepljeni su protiv znanja o hrani, bilo da je riječ o receptima koji su skoro redovito pogrešni, ili o kontekstu današnje prehrane obilježenom inflacijom, mogućim nestašicama i održivom proizvodnjom hrane.

Takvim će emisijama uskoro vjerojatno dramatično pasti gledanost, ne zato što su beskrajno bedaste nego zato što su milijun godina udaljene od teme kojom se pokušavaju baviti.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.