Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nema puno mjesta na kojima možete sjediti na terasi po žestokom pljusku i jesti živu ribu, rakove i školjke. Kao što možete u Vikingu

Ivica Matošević, glavni istarski vinski ideolog i bivši maratonac, nije osobito osjetljiv na loše vrijeme. Pa ipak, u nedjelju oko sedam navečer Matošević je odlučio pretrčati petnaestak metara od Vikingove terase do svog automobila, jer se nad Limom stvorila zavjesa guste, glasne kiše.

Mi smo, pak, odlučili provesti ostatak večeri na Vikingovoj terasi; naručili smo butelju šampanjca i kroz kišu promatrali kako tamnozelena voda i šuma Limskog kanala dolaskom noći postaju gotovo crne. 

U subotu navečer uistinu je bilo teško zamisliti bolje mjesto za šampanjac i opuštanje od intenzivnog vikenda koji smo proveli između Vinistre i Weekend Food Festivala.

Poslije intervjua s Dabizom Muñozom (DiverXO, tri zvjezdice) odvezli smo se do Limskog kanala, gdje nas je čekao Ivica Matošević, s kojim smo ondje prvi put ručali negdje u ljeto 2004. godine. Matošević, naime,  stanuje u neposrednoj blizini: kad je bio klinac, naučio je plivati u zelenim vodama blizi uzgajališta kamenica, a Viking mu već godinama funkcionira kao rezervni ured.

Sinoć smo u Vikingu večerali uobičajeno izvrsne kamenice s emulzijom od meda i limete, carpaccio od tog jutra uhvaćene divlje orade i još dvije izvrsne,supersočne orade na gradelama.

Osim što se nalazi u zaista jedinstvenom ambijentu, Viking je već desetljećima jedan od najpouzdanijih ribljih restorana u Hrvatskoj. Pridjev pouzdan odnosi se na izbor svježe ribe i rakova.

I jučer smo u vitrini vidjeli nekoliko većih živih hlapova, kašetu s velikim živim škampima i nešto lijepih grdobina, brancina i orada. Važno je naglasiti da u Vikingu uistinu znaju ispeći ribu.

Uz sve te divote pili smo Matoševićevu bijelu Grimaldu iz 2019. koja je odležavala u bačvama od 500 litara i koja je, slično Kozlovićevoj šampionskoj Santa Luciji iz 2018, burgundski elegantna. Matošević misli da mu je to najbolja bijela Grimalda dosad.

Zatim smo, međutim, probali bijelu Grimaldu iz 2013. koja je upravo senzacionalna. Ovo devet godina staro vino postalo je vibrantno i graciozno, i ni u jednom trenutku ne pokazuje ni najmanje znakove umora.Šteta što ga više nema u distribuciji. A onda je nad Limom počeo spektakularni pljusak, od kojeg nas je zaštitila čvrsta i široka tenda.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.