Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zagrebački El Toro ima novi meni s puno jela za dijeljenje i izvrsnom hladnom juhom od rajčica, koja nije gazpacho

Salmorejo ardorio gusta je hladna juha od rajčica. Potječe iz Andaluzije baš kao i gazpacho, ali ne sadrži krastavce, paprike i ocat od sherryja i bitno  je kremastiji od većine gazpacha.

El Torov chef Mario Mihelj virtuozno je pogodio teksturu i slatko pikantni, gotovo ljetni okus prvog zagrebačkog salmoreja, koji će postati još ljetniji u srpnju i kolovozu kad će Mihalj umjesto sadašnjih cherry rajčica koristiti zrele, veće sezoneke rajčice.

Salmorejo je jedna od glavnih atrakcija na novom jelovniku zagrebačkog El Tora, vodećeg gradskog gastrotainment restorana.

Proljetno ljetni El Torov jelovnik stupa na snagu danas, a jučer smo probali nekoliko najzanimljivijih novih Miheljevih jela.

Uz ovisnički izvrsnu juhu najviše nam se svidio veliki otvoreni taco s biftekom. Veliki El Torov taco izgleda kao malo deblja pizza s roštilja; fino hrskavo-mekano tijesto zaista jest pečeno na roštilju, pa prekriveno distinktivnim umacima od pečene paprike i korijandera, osvježeno pico de gallom i obogaćeno trakicama mariniranig bifteka.

Ceviche od povrća zbog dva je razloga strateška inovacij na El Torovu proljetno ljetnom jelovniku. Prvo, u Hrvatskoj vlada uvjerenje da ceviche uvjjek mora sadržavati ribu. Međutim, Gaston Acurio, utemeljitelj moderne peruanske kuhinje, u svojoj seminalnoj kuharici Peru donosi recepte za više od četrdeset cevichea, od kojih neki nemaju nikakve veze s ribama i rakovima: ceviche je prije svega metoda.

Drugo, zeleni, umjereno pikantni, jako herbalni vegetarijanski ceviche, koji je izvrstan, precizno odgovara na zahtjeve gostiju: sve više El Torovih posjetiteljica i posjetitelja traži vegetarijanske opcije.

Stoga je logično da je na novom meniju među glavnim jelima ostao steak od cvjetače. Novi El Torov meni namijenjen je i dijeljenju. El Torovi visoki stolovi za šestero zapravo zovu na dijeljenje hrane, a novo , elegantno glavno jelo sa većim , slstkim kozicama i graškom svojom je strukturom optimalno za dijeljenje: svatko može uzeti pečenu kozicu i žlicu graška , a da ne naruši integritet tanjura.

Baš zbog dijeljenja novi Torov meni sadrži više predjela od bilo kojeg ranijeg; na stalni su meni uvrštene i odlične polpete od hobotnice s Torova dvotjednog jelovnika za poslovni ručak

Sekcija klasičnih tacosa obogaćena je, pak, zabavnim i prikično  bogstim hrskavim tacom s tunom, koji bi morao postati hit. Gotovo da nema jela od tune, koje se u zagrebačkim restoranima dobro ne prodaje.

El Toro je jedan od najposjećenijih gradskih restorana, kad je riječ o večernjim izlascima. Novi meni chefa Mihelja trebao bi još pojačati takav El Torov status.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.