Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PROLJEĆE U PARIZU La Grande Epicerie za sebe kaže da je najambiciozniji supermarket na svijetu. Vjerojatno su u pravu

La Grande Epicerie de Paris u ulici Sevre na pariškoj Lijevoj obali, veliki je supermarket. Ekstremno velik. Skupa s vinskim podrumom, vinskim barom, restoranom i trgovinom za sve stvari vezane uz kuhanje, La Grande Epicerie proteže se na 3900 kvadratnih metara za oko 8000 kupaca dnevno.

Osam tisuća kupaca dnevno na 3900 kvadrata znači da u La Grande Epicerie uglavnom nije pretjerana gužva i da kupci mogu mirno uživati u detaljnom i opuštenom razgledavanju nekih od tridesetak tisuća proizvoda, koliko ih Epicerie svaki dan nudi. A ti proizvodi dobrim dijelom spadaju među najbolje delikatese na svijetu.

Odjelom voća i povrća dominira nepogrešivo prepoznatljivi slatki niris šumskih jagoda (koje u ovod doba godine dolaze iz Malage). Zelene artičoke velike su kao rukometne lopte, a bijele šparoge iz Normandije dugačke kao policijski pendreci. Duguljaste, crveno bijele rotkvice izgledaju kao da su ubrane sat ili dva prije dolaska u trgovinu.

Izbor kavijara u određenom je smislu impresivniji od izbora voća i povrća: La Grande Epicerie drži sve kategorije poznatih proizvođača kavijara iz Francuske, Španjolske, Kine, Njemačke i Italije, uključujući i Calvisius koji je već dulje prisutan na hrvatskom tržištu, kao i luksuznu selekciju Petrossiana izloženu u zasebnoj vitrini. 

Najnevjerojatnija je ipak ponuda foie gras: gusja i pačja jetra u svjm mogućim formatima, od malih lokalnih proizvođača do globalno poznatih marki, uključujući cijela nekuhana jetra, zauzimaju najmanje deset metara polica plus nekoliko posebnih vitrina za pojedine brendove.

Izbor iberica nije mnogo lošiji: uz raznovrsne omote španjolskih pršuta i buđola, tu je posebna pršutoreznica za bellotu u kojoj se, među ostalim, prodaju i gotovi sendviči od domaćeg baguettea i belotte (8,30 eura) i kroasani punjeni belottom (3,95 eura).

Ribarnica možda nije impresionirala škampima jer smo ovih dana u Parizu jeli veće (srednji škampi koštaju 37 eura za kilogram), ali zato prodaje plavocrne bretonske hlapove, ogromne jastoge, šest vrsta kamenica isključivo najviše kategorije, prekrasne velike ivere i jednog zastrašujeće naraslog oslića.

Nedaleko ribarnice je vitrina u kojoj su samo botarge, uglavnom one uglednog pariškog zanatskog proizvođača Memmi, specijalista za ručnu proizvodnju botarge od divlje trilje (kuću je u pariškom kvartu Mouffetard 70-tih osnovao tuniski vaterpolist Elie Memmi da bi Parižanima otkrio botargu).

Na policama s medom nudi se barem dvadesetak vrsta manuke (najskuplji košta 195 eura za 500 grama) i tridesetak vrsta meda s oznakama geografskog porijekla iz raznih francuskih regija, uglavnom većih zanatskih proizvođača.  

Izbor sireva u vitrini s koje kupce poslužuju četiri prodavača, očekivano je fascinantan: Francuska ipak proizvodi više od 1300 vrsta sira. Pivu je posvećeno petnaestak polica, čokoladama još i više, s velikim kolekcijama velikih francuskih kuća poput Cluizela, Merciera i Pralusa, a vitrine kućne slastičarne zauzimaju dvadesetak kvadrata, pržioničar kave kontrolira lijepo uređeni kružni prostor u središtu trgovine u kojem se prodaju čajevi i specialty kave, a u najugodnijim kutevima i prolazima raspoređeni su visoki stolovi na kojima kupci mogu ručati ili kušati nešto od divota s polica koje okružuju stolove. 

U La Grande Epicerie proveli sno samo pola sata jer smo žurili na davno rezervirani ručak u restoranu Brune Verjusa na suprotnoj obali Seine.

Malokad smo u bilo kojem dućanu na svijetu uživali kao u La Grande Epicerie. La Grande Epicerie mjesto je koje zahtijeva najmanje dva do tri sata razgledavanja i gdje vrijedi potrošiti barem jednako novca kao i boljem Michelinovom restoranu.

Od arhitekture do usluge, La Grande Epicerie afirmira francusku gastronomiju u njenom najpretencioznijem, gotovo aristokratskom stavu, ali je zapravo topla i prijateljska verzija najboljih europskih food hallova poput londonskog Selfridge’sa i mnogo civiliziraniji od prenapuhanog i pomalo kičastog Harrodsa.

La Grande Epicerie otvorena je 1923. godine. Pokrenuli su je vlasnici Bon Marchea, prve robne kuće u Europi, otvorene sedamdesetak godina ranije. Temeljito je preuređena 2013. a sadašnja uprava tvrdi da La Grande Epicerie želi biti najambiciozniji food hall na svijetu. Danas je, kao i pola luksuznog Pariza, u vlasništvu LVMH-a.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.