Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Mediji najavljuju poskupljenje pršuta za 50 posto. To je odlična vijest, jer je industrijski pršut najgori domaći suhomesnati proizvod

prsut-prtenjaca

Jutarnji list najavio je da bi pršut uskoro mogao poskupjeti do 50 posto. Jutarnji se u tekstu o mogućem poskupljenju pršuta poziva na izvore iz mesne industrije, koji kažu da će pršut poskupjeti zbog rasta cijena svinjetine, ali i svih drugih proizvodnih troškova.

Poskupljenje hrvatskog industrijski proizvedenog pršuta više je nego dobra vijest, jer bi pedesetpostotni rast cijena možda ipak mogao dovesti do pada potrošnje najgoreg hrvatskog suhomesnatog proizvoda. A industrijski pršut, nažalost, uistinu jest najgori hrvatski suhomesnati proizvod (zanatskih, pravih pršuta na tržištu je zanemarivo malo).

Hrvatski industrijski pršuti proizvode se od lošeg uvoznog mesa, uglavnom se ne suše prirodno, skoro su redovito presoljeni i na tržište dolaze premladi.

Hrvatski industrijski pršuti uglavnom nemaju nikakve veze s plemenitim značenjem pojma pršut, koji podrazumijeva vrhunsku sirovinu, tradicijsku obradu mesa i dosta strpljenja.

Domaće industrijske pršute, koji zapravo nisu odveć skupi, kupujemo relativno rijetko, tek da bismo vidjeli je li se na toj godinama kontaminiranoj sceni bilo što pozitivno promijenilo. Nažalost, kod velikih pršutana, osim možda kod pršuta iz Voštana, već dugo nismo primijetili nikakvo poboljšanje.

Veliki smo zagovornici domaće poljoprivredne proizvodnje i domaće prehrambene industrije. Ali svaki sasvim osrednji parmski pršut značajno je ukusniji od 99 posto hrvatskih industrijskih pršuta. Baranjska šunka, koja je sušena samo pet mjeseci ima puno čišći okus slatko-slanog dimljenog mesa od 99 posto industrijskih pršuta.

Utoliko poskupljenje hrvatskih industrijskih pršuta zaista i nipošto nije loša vijest. Dovede li poskupljenje do pada potražnje, dio hrvatske industrije pršuta mogao bi napokon početi razmišljati i o kvaliteti svojih proizvoda.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.