Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Farma crnih svinja Domagoja Vide nominirana je za uglednu arhitektonsku nagradu

farma-fajferica

Projekt Ekološke farme crnih svinja Fajferica, koji potpisuje studio SKROZ, nominiran je za nagradu Udruženja hrvatskih arhitekata “Viktor Kovačić” za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za 2021. godinu. Nogometna legenda Domagoj Vida farmu je s prijateljima podigao u Cretu Viljevskom u Slavoniji. 

Vida, Dragan i Dimitrije Simonović i Luka Mandić pod brendom Sin ravnice – OINK proizvode kulen, slaninu, kobasice, čvarke, suhi vrat…domaće suhomesnate proizvode koji su se među ostalim mogli naći na menijima šibenskog Pelegrinija i Drage di Lovrana. Cijela ekipa iza Sina ravnice su školski prijatelji iz Miholjca. Kako su svojedobno ispričali za blog Gostiona, projekt je zapravo proizišao iz velike ekonomske krize 2000-tih. Dečki su uglavnom bili bez posla, pa je Vida ponudio da uloži u biznis koji će svi zajedno pokrenuti.

Vidina ideja je bila da otvore kafić ili restoran, ali srećom završilo je s farmom crnih svinja. Nitko od osnivača Sina ravnice nije imao iskustva u poljoprivredi, svi su odrasli u gradu. Nakon godina pokušaja, pogrešaka i puno učenja, proizvodi su im ušli u Michelinove restorane i dovršavaju uzornu eko farmu s 36 prasilišta, apartmanima za krmače, otvorenim pašnjacima i zaštićenim prostorima za hranjenje. Brending i dizajn Oinka potpisuje osječka agencija Studio 33. Riječ je o premium proizvodima u planiranim količinama od 1000 kulena i 500 šunki godišnje. Sudio SKROZ koji je projektirao farmu Domagoja Vide, poznat je i po Kokošvaroši, senzacionalnom kokošinjcu uzgajivača Željka Franje Rakovu Potoku kraj Samobora.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.