Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PRIČA IZ HRVATSKE Kako su chef Michelinova restorana i njegov mentor, chef Michelinova restorana, izgubili od chefa industrijskog hotela

Prije nekog vremena jedna je velika tvrtka za distribuciju hrane pokušala oživjeti hrvatsko sudjelovanje na Bocuse d’Or, svjetskom kulinarskom prvenstvu. Hrvatsku licencu za Bocuse d’Or drži Hrvatski kuharski savez, strukovno udruženje koje okuplja kuhare iz sjeverozapadne Hrvatske, ali bez velike većine zagrebačkih chefova.

Kult Plave Kamenice uključio se u promoviranje hrvatskog nastupa na Bocuse d’Oru. Željeli smo pomoći da se od hrvatskih kvalifikacija za Bocuse d’Or napravi nacionalni spektakl. Pozivali smo chefove da se prijave na Bocuse d’Or.

Argumenti su bili očigledni. Bocuse d’Or je najveće svjetsko kulinarsko natjecanje, na kojemu se natječu nacionalne kuharske reprezentacije. Velike gastronomske sile na Bocuse d’Or šalju neke od svojih najtalentiranijih chefova. Na Bocuse d’Oru natjecali su se braća Troisgros, Joël Robuchon, Rasmus Kofoed, veliki chefovi s tri Michelinove zvjezdice. Riječ je o predstavljanju nacionalnih kulinarskih scena na najvišoj razini, a Hrvatska sa sadašnjom generacijom chefova i Michelinovih restorana konačno može značajno podići profil na Bocuse d’Oru.

Predstavnici Hrvatskog kuharskog saveza isprva su pozitivino reagirali.  Načelno je dogovoreno da u žiri za izbor hrvatskog predstavnika na Bocuse d’Oru, najvećem svjetskom natjecanju kuhara, uđu neki od najvažnijih hrvatskih modernih chefova s internacionalnim referencama. Izlučno se natjecanje trebalo održati u jednom od glavnih hrvatskih turističkih središta, kao jedan od centralnih gastronomskih događaja godine.

No, onda se Hrvatski kulinarski savez povukao. Prvo su bili nezadovoljni idejom da u žiri uđu chefovi s Michelinovim zvjezdicama. Zatim nisu htjeli da se natjecanje iz Varaždina preseli u hotel s pet zvjezdica u Istri. Pa se povukao i potencijalni glavni sponzor. Pa je Hrvatski kulinarski savez u varaždinskom hotelu Minerva nedavno održao natjecanje za hrvatskog predstavnika na Bocuse d’Oru, sa žirijem u kojem su pretežno sjedili starosjedioci iz HKS-a. Rezultat?

Gospodin iz Zadra, višegodišnji glavni chef Falkensteinera, industrijskog resorta s četiri i pol zvjezdice i sadašnji chef restorana Delimarie, pobijedio je Brunu Vokala, koji je glavni chef Noela, restorana s Michelinovom zvjezdicom i bivši sous chef dubrovačkog 360, restorana s Michelinovom zvjezdicom. Vokalov je mentor bio Rudi Štefan, chef Pelegrinija, šibenskog restorana s Michelinovom zvjezdicom koji je u svim relevantnim hrvatskim izborima četiri ili pet puta zaredom biran za najboljeg chefa u Hrvatskoj.

Žiri Hrvatskog kuharskog saveza drži, dakle, da Vokalove i Štefanove zvjezdice nisu dovoljno  jake u usporedbi s kredibilitetom chefa lokalnog masovnog hotela (protiv chefa zaista nemamo ništa). Može li provincijalnije? Ne može. Ovaj je izbor još jedna tipična priča iz Hrvatske. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.