Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SLUČAJ ENOCIDA NA PELJEŠCU Jedan je gospodin motornom pilom sasjekao 700 četrdeset godina starih loza rukatca

peljesac-vinograd

Dubrovački vjesnik javlja o posve neobičnom slučaju nasilja u Kuni na Pelješcu. Stanoviti Petar Rašić (37)  optužen je da je krajem ožujka motornom pilom uništio oko 700 loza rukatca. 

Loze su bile stare četrdeset godina, što znači da su se nalazile u potencijalno najdragocjenijoj fazi života. Posječene loze vrijedile su, kaže policija, oko 55 tisuća kuna.

Majstor s motornom pilom, gospodin Rašić, posjekao je loze u vinogradu koji katastarski pripada njegovu rođaku, premda Rašić tvrdi da će baš on postati vlasnik te parcele. Nasilni gospodin Rašić kaže kako sirotu maraštinu (maraštima i rukatac su sinonimi) nije iskorijenio zbog osvete rođaku nego zato što kani obnoviti vinograd.

E sada, ako optuženi Rašić zaista namjerava obnoviti vinograd, on bi na sudu morao pokazati elaborat o sadnji novih loza s obrazloženjem sječe rukatca u najboljim godinama. Ako Petar Rašić sve to ne bude kadar prezentirati policiji i sudu, jasno je da se radi o divljačkom atentatu na vrijedne stare vinograde.

Zaista ne znamo kako da se unaprijedi vinogradarstvo i vinarstvo u regiji u kojoj se posvađani rođaci obračunavaju motornim pilama preko grana i korijena nedužnih loza.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.