Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VINSKI IZVJEŠTAJ 2021/2022. Obitelj Pilato iz Vižinade primjer je uzornog tradicijskog proizvođača ozbiljnih vina

pilato

Vinarije moraju komunicirati s javnošću, naprosto zato što što se bave javnim poslom. Vino je eminentno javni, natjecateljski tržišni proizvod, za koji potrošači moraju doznati da, bi ga kupovali.

Neki su hrvatski vinari, osobito istarski, iznimno vješti u javnoj komunikaciji. Ivica Matošević već desetljećima određuje kriterije po kojima se istarska vinska scena definira u hrvatskoj pa i u međunarodnoj javnosti. Marko Fakin i Ivan Damjanić šarmantni su i energični prezneteri, koji točno znaju kako da promoviraju svoja vina i u osobnom i u posredovanom kontaktu. Braća Benvenuti fenomenalno su brendirala svoja najvažnija vina:izlazak svake nove Santa Elisabette jedan je od hrvatskih vinskih događaja godine. U neposrednom susjedstvu, u Sloveniji, Marjan Simčič i Aleš Kristančič primjeri su dva različta, ali jednako efikasna pristupa promociji vina. Naposljetku, veliki Angelo Gaja na prvim stranicama jako važne biografske knjige Sori San Lorenzo govori o tome kako je sedamdesetih godina samo putovao, putovao i putovao,da  bi cijeli svijet uvjerio u izvrsnost barbaresca.

DOWNLOADAJTE VINSKI IZVJEŠTAJ 2021/2022

S druge strane, postoje vinari koji ne pridaju puno pozornosti javnoj komunikaciji, pa njihova vina često prolaze ispod radara. Tipčan je primjer obitelj Pilato iz Lašića kraj Vižinade. Eliđo Pilato već desetljećima proizvodi neka od najelegantnijih bijelih vina u Istri.

Kad je riječ o brendiranju i promociji, gospodin Pilato mogao bi imati statešku prednost: neka od njegovih najpopularnijih vina nisu ni malvazija ni teran. Samom činjenicom da proizvodi jako dobar bijeli pinot i chardonnay, Pilato se razlikuje od većine istarskih konkurenata. No, Pilato nikad, nažalost, nije postao jednako poznat, kao drugi vodeći istarski vinari. Što je duboko pogrešno.

U zadnje dvije godine dvaput smo posjetili obitelj Pilato u njihovoj kušaonici, kraj obiteljske kuće na ulazu u Vižinadu. Probali smo niz starijih i svježih vina, koja imponiraju svojom čistoćom. Eliđo Pilato čovjek je pažljivog, senzibilnog odnosa prema vinu.

Njegova bijela vina posve su neagresivna, ali, zapravo, prilično kompleksna, s puno cvjetnih, herbalnih i citrusih aroma, podcrtanih svježinom, koja ne pada godinama. Utoliko su gastronomski više nego prijateljska.

Piatova Mlavazija sur Lie jedno je od najsupstancijalnijih istarskih bijelih vina, raskošno bogatog tijela, veoma dugih okusa i još nedovoljno provjerenog dometa odležavanja.

pilato-sur-lie

Zašto nedovoljno provjerenog? Zato što je Malvazija Sur Lie iz 2015. potpuno rasprodana, a onih nekoliko boca koje su preostale, danas su bitno bolje nego prije dvije ili tri godine, kad je to vino steklo kultni status, i kad su ga vrlo kompetentni i stručnjaci beuzvjetno hvalili.

Poslije dvije runde duljeg, ekstenzivnog kušanja vina obitelji Pilato, mi smo ipak prilično uvjereni da je njihov najjači bijeli adut “obična”, svakodnevna, svježa Malvazija. Evo zašto.

Vižinada je poznata po bijeloj zemlji. Međutim, Pilatovi vinogradi na rubovima Vižinade nalaze se na crvenoj zemlji, Pilatovi vinogradi predstavljaju granično područje prema bijeloj, naglašeno  mineralnoj zemlji. Pilatova pogranična Malvazija iz godine u godinu uspijeva uhvatiti onu tipičnu, lako prepoznatljivu mineralnost Vižinade, i spojiti je s privlačnim, voćno cvjetnim tonovima crvene zemlje.

Budući da Eliđo Pilato minimalno intervenira u vina, ona su zaista uzorno čista, terroirski autentična, podigrano elegantna i definitivno drukčija od većine mladih malvazija Stoga nije neobično što je baš bazična Pilatova Malvazija, berba iz 2019.godine, osvojila Decanterovu Zlatnu medalju. Prethodna je berba dobila srebrnu,

Malvazija iz 2020.po našem je mišljenju bila još kompleksnija i otmjenija od zlatne Malvazije iz 2019. dok su uzorci iz 2021. koje smo probali u studenom lanjske godine, dva mjeseca poslije berbe,prštali svježinom i vibrantnošću, nagovještavajući možda najuspjeliju mladu Pilatovu Malvaziju do danas.

Istog smo popodneva probali uzorke za novi Pilatov Grande Cuvee, veliko crno vino napravljeno od merlota, caberent sauvignona i terana. Bazna vina za Grande Cuvee dosta su nas impresionirala. Mislimo da bi uz nešto više terana Grande Cuvee mogao postati jedna od sedam ili osam najboljih istarskih crnih kupaža.

Obitelj Pilato spada među tipične tradicjske proizvođače vina, Oni se mnogo prirodnije osjećaju u vinogradu i u podrumu,nego na prezentacijama, vinskim večerama ili pred kamerama. Taj tradicijski, pomalo konzervativan pristup vinskom biznisu ima i svoje dobre strane,jer se njihova suzdržanost,osjećaj za mjeru i nesklonost trendovima itekako dobro manifestira kroz trajnu vrijednost vina Pilato.

Fact Box

Povijest Obitelj Pilato bavi se vinogradarstvom od 1934. godine. Eliđo Pilato preuzeo je vinariju 1992.

Površina vinograda Obrađuju 15 hektara vinograda. Vinogradi su prosječno stari petnaest godina.

Godišnja proizvodnja Između 90 i 100 tisuća litara.

Najvažnija Pilato vina Malvazija sur Lie, Malvazija, Grande Cuvee

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.