Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Haiku2 dosad je najambicioznije vino plešivičke obitelji Šoškić

haiku

Vinarija Šoškić, smještena na lijepom brežuljku koji dominira Plešivicom, dugo se vremena bavila proizvodnjom otvorenih vina. Tek prije nekoliko godina na tržište su počeli puštati buteljirana vina, koja su se odmah probila na vinske karte zagrebačkih restorana. A sada su, eto, napravili i jedno ozbiljno kompleksno vino, koje se može ubrojiti u sam vrh sve ambicioznije i uspješnije plešivičke scene.

Riječ je o oranžu Haiku2 iz 2019. godine, koji se bazira na rizlingu. U podrumu obitelji Šoškić upravo odležava Haiku4. Brojke kraj imena označavaju broj sorti zastupljen u ovom maceriranom cuveeu, kojem je cilj prezentirati plešivički terroir a ne pojedinu sortu; riječ je, dakle, o konceptu bliskom Tomčevom Maranyju od bijelog grožđa.

Haiku2 jako je dobro vino. Ono je puno voćno-začinskih nota dobrog rizlinga, s jakom strukturom kiselina i tanina, relativno velikim tijelom, ali i ugodno zaokruženo. Haiku2 spada među sad već niz plešivičkih oranža koji su glatki i elegantni; oranži iz drugih dijekova Hrvatske često znaju biti pomalo nezgrapni i grubi.

Haiku je univerzalno gastronomsko vino, jer efektno spaja svježinu i snagu; možete ga piti uz fritaju s divljim šparogama, uz bijelu ribu i rakove, ali i uz teleće kotlete ili tunu.

Haiku2 uvjerljivo svjedoči o doslovno vertikalnom rastu kvalitete plešivičkiu vina, u što smo se uvjerili na nedavnoj večeri u restoranu Korak, gdje među buteljama osam plešivičkij vinarija nije bilo ni jednog mediokritetskog vina.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.