Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

JASNA ANTUNOVIĆ ZA VINSKI IZVJEŠTAJ 2021/2022. Graševina se može točiti uz menije pola hrvatskih restorana

Jasna Antunović Turk sama je revitalizirala cijelo jedno vinogorje. Davno, još prije Domovinskog rata, u Erdutu su se proizvodila izvrsna vina, s jako dugim potencijalom dozrijevanja. Erdutske su graševine katkad odlazile u Maribor, gdje ih je ondašnji Vinag puštao na tržište kao arhivska vina.

Neposredno poslije rata erdutske graševine s Vinagovim etiketama postizale su solidne cijene na prvim zagrebačkim vinskim aukcijama. Poslije rata erdutska se vinska proizvodnja svela na jednostavna vina za supermarkete: gledala se samo količina, a nitko nije brinuo o kvaliteti.

DOWNLOADAJTE VINSKI IZVJEŠTAJ 2021/2022

A onda se prije petnaestak godina u Erdutu pojavila Jasna Antunović Turk, menadžerica porijeklom iz istočne Slavonije koja je prepoznala da je butikno vinarstvo jedan od poslova koji spajaju zadovoljstvo, vrhunska postignuća i solidan novac.

Jasna Antunović Turk 2017. godine osvojila je platinastu Decanterovu medalju za Graševinu Premium iz 2013. Riječ je o jednoj od dvije platinaste Decanterove medalje za suhe hrvatske graševine dodijeljene do danas. Tom je nagradom gospođa Antunović Turk vratila Erdut u hrvatsku vinsku geografiju.

Osim novog projekta Royal Hill koji se bavi uglavnom internacionalnim crnim sortama, vinarija Jasne Antunović Turk do danas je jedini ambiciozni projekt u Erdutskom vinogorju. Erdutsko bi vinogorje, okruženo Dunavom s tri strane, zbog specifičnog sastava tla, utjecaja velike rijeke i rekordnog broja sunčanih sati, skoro istog kao na Hvaru, moglo postati novo veliko otkriće hrvatske vinske scene. Ako se to zaista dogodi, gospođi Antunović Turk valja pripisati strateške zasluge.

antunovic-grasevina-2013

Osim vrhunske graševine, Jasna Antunović Turk proizvodi veoma ambiciozne kupaže i jedan od karakternijih hrvatskih chardonnaya.

Kako biste opisali važnost graševine za vinsku industriju kontinentalne Hrvatske?

Graševina je najvažnija vinska sorta u kontinentalnoj Hrvatskoj. I meni osobno najvažnija. U početku mog suživota s ovom sortom često sam se pitala zašto su se naši stari zaljubili baš u nju i posadili je svugdje na hrvatskom kontinentalnom dijelu. I mislim da sam shvatila. 

Naime, graševina je relativno nezahtjevna i skromna u vinogradu: njena vegetacija s proljeća kreće nešto kasnije i pobjegne kasnim mrazevima, nježne je strukture i srednje lisne mase i time lakša za bezbrojne radove u vinogradu (pljevljenje, uvlačenje, zalamanje, rezidbu…). Redovnog je srednjeg prinosa koji dospjeva za berbu upravo u vrijeme kad su ostali poljodjelski radovi manje-više završeni i podrumarstvu se može posvetiti puna pažnja.

Koji su vam se stilovi graševine se pokazali najuspješnijima?

Svi stilovi graševine su “najuspješniji”. Ova sorta, naravno uz uvjet da je adekvatno odnjegovana u vinogradu pa zatim vinificirana na način koji zaslužuje, može dati izvrsno vino u svim stilovima.

Koliko se graševine iz različitih terroira i mikrolokacija međusobno razlikuju?

Graševine su vrlo različite i izuzetno osjetljive na sastav tla i klimu u kojima su uzgajane, to nije mana nego vrlina i čini ih  idealnim terroirskim vinima.

en-primeur-grasevine-2018-antunovic
Jasna Antunović Turk

Kako bi organoleptički trebala izgledati Vaša idealna suha graševina?  

Najvažnije je kod svježe graševine postići apsolutnu pitkost i užitnost. Što to konkretno znači? Srednji alkohola ali srednje do jače tijelo, umjerene kiseline (5,5-6,2 grama po litri), dobro je da ostane i nešto CO2 pa zato ne filtriram graševinu. Miris jabuke, lipe, kamilice, livadnog cvijeća, punog okusa, lijepe mineralnosti i gorčine na retro okusu.

Koliko dugo suhe graševine mogu dozrijevati?

Mogu dozrijevati koliko god želite u idealnim berbama. U prosječnim berbama graševina je u zenitu otprilike dvije godine od berbe, kad je prelijepo zaokružena, strukturirana i mirisna.

Je li graševina materijal za pjenušac koji se proizvodi tradicionalnom metodom?

Ne radimo pjenušac, ali mislim da jeste.

Što se sve jede uz suhu graševinu?

Graševinom ili kupažama u kojima se nalazi graševina može se pokriti barem pola menija hrvatskih restorana kad su u pitanju predjela, naresci, sirevi, salate, riba riječna i sva bijela morska, variva i jela sa žlicom. Uz deserte možda baš i ne ide.

Što su glavne značajke vaših terroira?

Vinogorje Erdut je mikrolokacijski specifično zbog činjenice da je s tri strane obgrljeno Dunavom, tako da su nam vinogradi posađeni na aluvijalnim naslagama tla koje se tisućama godina formiralo i odlikuje ga izuzetno visoka mineralnost (sadržaj pepela u vinima ca. 2,2), velik broj sunčanih sati u godini, umjerena količina padalina, idealna u godinama kada su pravilno raspoređene i solidna razlika u noćnim i dnevnim temperaturama potrebnima za umjeren razvoj biljke i dozrijevanje grožđa.

Fact Box

Povijest Vinarija je izgrađena 2009.  godine, a prvi su vinogradi posađeni 

2004.

Površina vinograda Jasna Antunović  Turk trenutno obrađuje 7,5 hektara 

vinograda, a uskoro se širi na još 6  hektara

Godišnja proizvodnja Prosječno između 35 i 40 tisuća litara

Najvažnija vina Jubilea Reserve Grand Selection, (multi vintage kupaža  graševine, chardonnaya i zelenog silvanaca nastajala je osam godina) Svježa Graševina, Graševina Tradition 2017. (nasljednica nagrađivanih Premium  Graševina iz 2013. i 2015.)

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.