Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PROTIV CENZURE Informacije o ratu u Ukrajini u Rusiju se probijaju kroz recenzije restorana na Google Maps

google-maps-rusija

Putinova vlast ugasila je zadnju neovisnu televiziju u radio u Ukrajini. Naredbom ruskog državnog odvjetništva iz etera su uklonjeni televizija Dozhd i radio Eho Moskva, neki od urednika s obiteljima su napustili Rusiju, odlukom uprava firme su ugašene. U škole se uvodi obvezno predavanje o “oslobodilačkoj akciji o Ukrajini”, na prosvjedima protiv rata koji se svakodnevno organiziraju u većim ruskim gradovima, policija navodno hapsi i djecu.

google-maps-recenzije-rusija

No, Rusi pronalaze načina da u potpunoj cenzuri podijele informacije o ratu u Ukrajini koje ne dolaze iz kremaljske propagandne mašine. Koriste platforme poput Google Maps  i Afisha.ru, na kojima se inače komentiraju lifestyle teme, restorani, izlasci i slično, koriste alate poput VPN-ova, jer ruski regulatori komunikaciju tako teže kontroliraju. Kako piše EuroNews, omiljeni način postale su recenzije restorana i kafića na Google Maps. Umjesto da komentiraju hranu i uređenje, ljudi u recenzijama pišu detalje o ruskoj invaziji na Ukrajinu. 

Ideju za korištenje Google Mapsa za širenje informacija o Ukrajini Rusima je dao Anonymous kolektiv.  Na Twitteru, gdje ih prati 7,6 milijuna ljudi, u ponedjeljak su objavili: “Idite na Google Maps. Nađite Rusiju. Odaberite restoran ili trgovinu i napišite recenziju. U recenziji objasnite što se događa u Ukrajini. Ocijenite s pet zvjezdica (osim ako mjesto nije u vlasništvu ruske države, onda dajte jednu zvjezdicu). Ideja je progurati informacije do ruskih građana kojima Putin laže.” 

U recenziji jednog do najboljih moskovskih ribljih restorana jedan korisnik je napisao: “Raspoređivanje trupa u Ukrajini je rat, a ne specijalna operacija. Ruska vojska ubija djecu i civile”. Drugi gost u recenziji je napisao da mu je putin pokvario boravak u restoranu invazijom na Ukrajinu. “Ustanite protiv svojeg diktatora, prestanite ubijati nevine ljude. Vlada vam laže,” napisao je. Neki su odabrali taktiku šokiranja i umjesto recenzija objavili fotografije bombardiranja, ruševina i žrtava.

“Rusi stanite, zombificiraju nas! Ne moramo se oslobađati ni od koga!!!! Ja i moja obitelj smo pod vatrom već četiri dana, bojimo se”, stoji u recenziji jednog popularnog moskovskog restorana.

“Dragi Rusi, pišem ovu poruku jer sumnjamo da znate pravu istinu o trenutnoj situaciji u Rusiji. Vladimir Putin je 24. veljače pokrenuo napad na vašu braću i sestre u Ukrajini,”stoji u recenziji jednog kafića u Petrozavodsku. Ovo nije prvi put da se internet i društvene mreže koriste za zaobilaženje državne cenzure u Rusiji. 

Jedna od većih akcija bili su parlamentarni izbori 2021, kad je oporbeni lider Aleksej Navalni pokrenuo aplikaciju s listama kandidata za koje bi građani trebali glasati kako bi s vlasti izgurali zastupnike odane Putinu. Ruska vlast napravila je prilično jak pritisak na Apple i Google da uklone tu aplikaciju sa svojih platformi i oni su popustili. Rusi su tada liste kandidata počeli dijeliti na internetu, čitati ih na YouTubeu i objavljivati na društvenim profilima. Liste su se proširile posvuda i postale user generated informacijska kampanja protiv Putina. Navalni je, recimo i to, ovih dana iz zatvora pozvao Ruse da se suprotstave invaziji i sruše Putina. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.