Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

DEFINITIVNA LISTA IZVRSNOSTI 10 najboljih hrvatskih hotela od 1982. do 2022.

Dobar hotel nije samo lijepa nekretnina s luksuznim sobama na atraktivnoj lokaciji. Dobar hotel je i ljudski softver. Dobar hotel proizvod je vrhunskih profesionalaca u svim segmentima hotelijerskog posla: od visoke kuhinje i barova, preko sadržaja minibara, bellboya, do sobarica. Ljudski je softver često važniji od stanja nekretnine.

Između 2006. i 2010. godine često smo spavali u londonskom Savoyu, jer je Savoy prije preuređenja bio dvostruko jeftiniji od drugih londonskih hotela palača poput Claridge’sa i Connaughta.

Savoy je u ono doba, pred opsežno renoviranje, izgledao pomalo istrošeno; u kupaonicama bi znalo nestati tople vode, kabelska se televizija redovito kvarila, a tapete u hodnicima bile su pohabane. Međutim, Savoyevi su zaposlenici bili najefikasniji u Londonu.

Uniformirani vratari znali su kako se zovemo i koje restorane volimo; u American Baru miješali su se najseksi kokteli u gradu, a u Savoy Grillu konobari su superiorno demonstrirali kako se zapravo filira i servira dover sole, veliki britanski list. Popodnevni čaj bio je veličanstveni ritual.

Concierge vam je, naravno , mogao nabaviti karte za najbolja mjesta na skoro svim premijerama na West Endu, uključujući doista nezaboravne izvedbe War Horsea, Macbetha s Patrickom Stewartom i Ujaka Vanje. Hrvatska bi, kao turustička zemlja, morala imati dugu tradiciju vrhunskih hotela.  Ali nema.

Od hotelijerstva kakvo se primjerice razvijalo na opatijskoj rivijeri na prijelazu 19. u 20. stoljeće, poslije Drugog svjetskog rata nije ostalo ništa. Hrvatsko hotelijerstvo od 50-tih nadalje svodilo se na punjenje malih neventiiliranih soba na moru, uz tek par iznimaka.

Mnogi su poratni hoteli bili athitektonski iznimno vrijedni, i podjednako neudobni jer ni investitori ni arhitekti nisu znali kako zaista treba funkcionirati luksuzni hotel. Lista najboljih hrvatskih hotela u zadnjih četrdeset godina stoga je veoma kratka.

Na njoj nena Haludova o kojem se danas govori kao o internacionalnoj luksuznoj destinaciji, premda sobe nisu imale air condition; nema Belvederea koji je imao loš kadar prilagođen jugoslavenskoj estradi i nogometu osamdesetih godina. Nema ni jednog velikog suvemenog dubrovačkog hotela, jer oni nikad nisu stigli do kraja razviti svoje potencijale, kao ni opatijski veliki hoteli u kojima baš sve treba početi iznova. Nema ni Naia 3.3 ni Maslina resorta, jer se oni tek trebaju dokazati. 

Neki hoteli s ove liste dobro su funkcionirali samo u određenim vremenskim razdobljima, što je posebno naznačeno.

1. Esplanade, Zagreb

esplanade

Esplanade je jedini hrvatski hotel koji uspijeva spojiti arhitekturu, osjećaj stvarnog luksuza, vrhunski servis i visoku gastronomiju. Esplanade žurno treba preuređenje, no i u sadašnjoj shabby fazi ona je najbolji hrvatski hotel.

2. Intercontiental, Zagreb (do 1991.)

Intercontinental je promijenio Zagreb. Kad se tek otvorio, zagrebački je Interconti korespondirao sa sličnim hotelima u velikim europskim metropolama. Interconti je bio svjetionik moderniteta i luksuza u sivom i dosadnom Zagrebu. Restorani u prizemlju i na najvišem katu bili su izvrsni, dok je lobby funkcionirao kao stvarno središte javnog života. Interconti, nažalost, nije preživio rat. Počeo se urušavati već u ranim devedesetima da bi u novo stoljeće ušao potpuno zapušten.

3. Villa Dubrovnik, Dubrovnik

villa-dubrovnik

Ne baš veliki hotel s pogledima na Lokrum i Stari grad, smješten u bajkovitom arboretumu, ima vjerojatno najugodnije sobe u Hrvatskoj, senzacionalni rooftop bar i vrhunski servis. Villa Dubrovnik nažalost nikad nije imala sreće s gastronomijom.

4. Ikador, Ika

Ikador je možda najluksuzniji hotel u Hrvatskoj: drveni Riva gliser vozi vas po Kvarneru, sobe su američki ogromne i francuski raskošne, a posluga besprijekorna. U zadnje dvije godine Ikadorov restoran Nobilion napravio je značajan kvalitativni iskorak.

5. Alhambra, Mali Lošinj

keller-alhambra

Alhambra je, uz Villu Dubrovnik, možda najukusnije stilizirani hotel na obali. Svaki detalj Alhambrina uređenja precizno je osmišljen i realiziran, servis je savršen po svjetskim kriterijima a restoran ima jednu od spektakukarnijih terasa na Jadranu. Alhambra bi se nalazila na drugom mjesto ove liste da investitori i arhitekti nisu počinili uistinu banalnu i fatalnu pogrešku. Alhambra, naime, nema bar, ne računajući neugledni i nepraktični šank u prolazu između recepcije i soba. A hotel bez bara nije pravi hotel.

6. Grand Park, Rovinj

grand-park-kupaonica

Grand Park je monumentalna nekretnina, koja je loše počela svoju hotelsku karijeru. Barski je servis prvih mjeseci bio spor i neefikasan, recepcioneri su bili zbunjeni, a struja u sobama isključivala se bez upozorenja, na dan kad su se gosti odjavljivali. Grand Park u međuvremenu je, srećom, popravio većinu nedostataka, pa ga sad možemo smatrati ozbiljnim, dostojanstvenim i efikasnim luksuzim hotelom s impresivnim restoranom prave visoke kuhinje.

7. San Canzian, Buje

san-canzian-bazen

San Canzian je spektakularno dizajnirani, moderni ladanjski kompleks u divljoj prirodi blizu Buja, s možda najatraktivnijim bazenom u Hrvatskoj, fenomenalnom hortikulturom, briljantno uređenim sobama i vrlo dobrim restoranom. San Canzian je mjesto za meditativni hedonizam.

8. San Rocco, Brtonigla

san-rocco-terasa

San Rocco nikad nije bio osobito luksuzan. Ali, San Rocco se može hvaliti personaliziranim servisom, autentično toplim lokalnim ugođajem, prelijepom prirodom i vrhunskim restoranom.

9. Navis, Opatija

navis-pristaniste1

Navis ima dramatično dizajnirane hodnike, udobne i funkcionalne sobe, fantastičnu terasu s pogledom na Kvarner, ugodnu plažicu, privezište za velike jahte tik ispod sve boljeg fine dining restorana i prvorazredan servis.

10. Bevanda, Opatija (2013.-2016.)

bevanda
Bevanda, Opatija

Bevandine su sobe veoma luksuzne i velike. Restoran, kojem je pokojni Andrej Barbieri davao onu neophodnu dodanu vrijednost, sjajno je uređen. Bevanda bi trebala angažirati chefa najviše klase, koji bi je vratio u vrh hrvatske gastronomije.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.