Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Braća Benvenuti na putu su da naprave nove dvije izvrsne berbe kultne Santa Elisabette. Berba 2019. možda je još uspjelija od 2018.

benvenuti-g

Albert i Nikola Benvenuti četvrtu godinu zaredom u Plavom podrumu okupljaju malu grupu sommeliera i vinskih kritičara s kojima odlučuju o konačnom cuveeu Santa Elisabette, jednog od najprestižnijih terana, nazvanog po istoimenom vinogradu.

Procedura je uvijek više manje jednaka: Benvenuti donesu dva ili tri uzorka na jutarnje slijepo kušanje, i svi za stolom tajno glasaju za uzorak koji najbolje ocijene.  Uzorci se razlikuju po tretmanu vina u drvu.

benvenuti-ocjenjivanje

Ove se godine glasalo o Santa Elisabetti iz 2018.  Pobijedio je uzorak s više vina iz Alliera a manje iz Troncaisa. Benvenuti, naime, za Santa Elisabettu koriste tri vrste bačvi: slavonsku hrastovu bačvu od 2000 litara koja je uglavnom neutralna, i francuske bačve od 500 litara iz Alliera i Troncaisa. Francuske su bačve srednje tostirane i nisu posve nove. 

Postotak vina iz Alliera i Troncaisa bitno utječe na karakter konačnog blenda, zato što Allier propušta više zraka pa u njemu vino brže dozrijeva, dok je Troncais zatvoreniji, sa slabijom mikrooksigenacijom. Jučer je s jednim glasom razlike pobijedio uzorak s više vina iz Alliera.

benvenuti-case

Pobjednički je uzorak zaokruženiji, intenzivniji i spremniji: zanimljivo je da na okusu, osobito na završetku, lagano asocira na amarone. Drugi uzorak, s više vina iz bačvi iz Troncaisa mlađi je, svježiji i nešto grublji, vjerojatno s većim potencijalom dozrijevanja. No, oba su cuveea izvrsna, visoko koncentrirana i precizna. Sasvim je sigurno da će Santa Elisebetta iz 2018, koja će se na tržištu pojaviti krajem  godine, učvrstiti kultni status tog važnog vina  proizvedenog od terana s minimalnim prinosima (oko 25 hektolitara po hektaru).

Ove je godine žiri po prvi put probao i tri uzorka iz još sasvim mlade berbe 2019, koja će se buteljirati idućeg odine. U glasanju savjetodavnog  karaktera, pobijedio je uzorak iz relativno neutralne slavonske bačve od 2000 litara. Vino iz 2019. doista je vrlo mlado, ali pokazuje značajke potencijalno velike berbe.

benvenuti-santa-elisabetta-2017

Naime, Benvenuti su 2019. teran brali sredinom listopada. a 2018. početkom listopada. Dva tjedna dulje dozrijevanje učinilo je Santa Elisabettu iz 2019. aromatski kompleksnijom, s neobično čistim i snažnim mirisina svježe maraske, trešanja i crnog bobičastog voća, koji će se s vremenom pretvoriti u raskošan višeslojni bouquet.

plavi-podrum-trilja

Naravno, u vinima koja dozrijevaju u francuskim bačvama od 500 litara već se sada osjete i drugi elementi osim voćnih, osobito začinski. Neobično je, također, da 2019. pokazuje znakove gotovo baršunaste, elegantne teksture, što je s teranom iznimno teško postići. Berba 2019. mogla bi se pretvoriti u najimpresivniju Santa Elisabettu do danas.

Uz odličan ručak u Plavom podrumu probali smo mladu Malvaziju Benvenuti iz lanjske berbe koja nas je oduševila poletom, aromatikom i svježinom. Ovo vino doslovno donosi proljeće. Malvazija Anno Domini iz 2018. macerirana 15 dana, lijepe zlatne boje, ozbiljno je strukturirano a opet lakopitko, komunikativno  vino. Ručak smo završili briljantnom slatkom Coronom Grande.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.