Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

General Gotovina preko suradnika odgovorio na otpužbe za krivotvorenje dokumentacije za tunu

gotovina-tuna

Nakon što je hrvatska Vlada od EU dobila službeno upozorenje i rok od dva mjeseca da istraži dokumentaciju za tunu u uzgajalištima generala Ante Gotovine, preko glasnogovornika se oglasio i Gotovina. 

Podsjetimo, ribarski inspektor Marko Pupić Bakrač javno je upozorio kako dvije Gotovinine tvrtke koje u Libiji nabavljaju mlade tune za tov, krše hrvatske i europske propise o sljedivosti i u Hrvatskoj izrađuju dokumentaciju kako bi naknadno legalizirali uvoz ribe bez propisnih papira, da dobivaju kvote mimo zakona i “rade što ih je volja”. U tome im, kao i drugim uzgajivačima ribe, optužuje Pupić Bakrač, izravno pomaže Ministarstvo poljoprivrede naređujući inspektorima što da rade.

Europska komisija provela je reviziju i utvrdila da dokumentacija Gotovininih tvrtki ne štima, sada traži od Hrvatske da stvar raščisti do kraja i ako je potreno sankcionira firme. Ministarstvo poljoprivrede oštro je demantiralo sumnje, ministrica Marija Vučković javno je optužila inspektora da laže. General Ante Gotovina odgovorio je na optužbe preko Tončija Kunjašića, prenosi Nacional, PR-ovca s Korčule i bivšeg načelnika općine Smokvica, bliskog generalovog suradnika. Kunjašić je inspektorove navode odbacio kao “more brutalnih laži.”

U i zjavi punoj nevažnih digresija uglavnom usmjerenih na osobnu diskretidaciju inspektoraPupić Bakrača, Kunjašić je ukratko utvrdio da je inspektorova motivacija politička ali nije ponudio kontraargumente na optužbe o falsificiranju dokumentacije.

Kunjašić je rekao da Gotovina ne dobiva kvote mimo zakona jer hrvatska osim 90 tona tuna ulovljenih u Big game fishingu ima i kvotu od 883,46 tona za uzgoj u kavezima, koju dijele četiri tvrtke s licencama za uzgoj. Podsjeća da propisi dopuštaju legalan uvoz tune iz Libije radi uzgoja u kavezima.

Nacional pak podsjeća na izjavu odvjetnika Ive Farčića iz siječnja, u kojoj je rečeno da Gotovinine tvrtke TD Jadran tuna i Pelagos uvoze tunu iz Libije radi odrađivanja jedne faze uzgoja za strane proizvođače. Farčić je objasnio da se Malti smanjila kvota a Hrvatska je imala neiskorištenih uzgojnih kvota, pa je strani proizvođač zatražio da se dio tune za njega uzgoji u Hrvatskoj, što znači da Gotovina nije uvozio ribu za sebe nego je odrađivao loan posao za drugu firmu. Što, opet, ne dogovara na pitanja koja EU postavlja o dokumentaciji. Slučaj još nije ni blizu razrješenja.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.