Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bolfanova nova vina Natura i Aromano možda su najbolja koja je dosad napravio. A i hrana na Vinskom vrhu jako se poboljšala

bolfan-natura

Mislili smo da je Aromano iz 2017. godine najbolje vino koje je Tomislav Bolfan dosad proizveo. Bili smo uvjereni da znamo o čemu govorimo, budući da karijeru najvažnijeg zagorskog vinara pratimo doslovno od prvih dana.

Aromano iz 2017. sivi je pinot iz ekološkog uzgoja, maceriran šest do sedam dana. Vino je glatko, uljasto, s kompleksnim bouquetom u kojem se miješaju poširane kruške, zelene jabuke i onaj specifični element koji asocira na lak, karakterističan za pojedine oranže.

Vino je elegantno, svježe, duboko i fenomenalno se slaže s hranom. Razmjerno visoki alkohol, 14,5 posto, gotovo da se ne osjeti. Aromano vrijedi 93 ili više bodova.

I baš kad smo mislili da je, dakle, Aromano najbolje Bolfanov vino dosad, probali smo Naturu iz iste berbe. Natura je potpuno suhi traminac proizveden bez sumpora. Bolfanov macerirani Traminac iz 2017. podsjetio nas je na kultni Tomčev Traminac iz iste berbe.

Oba su vina izrazito aromatična, intenzivna, raskošno bogata ali su zadržala svježinu. Da bi se dobio tako veličanstveni traminac mora se poklopiti čitav niz okolnosti . Traminac je grožđe s prirodno niskom kiselinom, i u ovako nabildanom formatu može funkcionirati jedino u hladnijim i vlažnijim berbama poput 2017.

Natura i Aromano pokazuju da je Bolfan napravio ozbiljan kvalitativni korak unaprijed. Traminac Natura trebao bi se naći na vinskim kartama gastronomski ambicioznijih zagrebačkih restorana, jer se radi o vrijednom raritetu s jako puno karaktera. Oba su vina, također, idealna za vinske barove poput zagrebačkog Bastiona.

bolfan-1

Bolfanovu vinariju i restoran na Vinskom vrhu u Zagorju posjetili smo sredinom prošlog tjedna. Iz tankova smo probali nekoliko vina iz lanjske berbe. Najviše nam se svidio prilično brutalan, moćni sauvignon koji nije izgubio svježinu iako je bran kasnije nego inače. Naprotiv, doima se podjednako zeleno i zrelo.

Zatim smo u Bolfanovu restoranu kušali jedan veoma dobar crni pinot i i preklanjski Sauvignon, koji je osvojio zlatnu medalju na Concours Mondial de Bruxelles. Kad smo prošlog ljeta ručali u Bolfanovu restoranu nisu nam se svidjeli nesezonalnost i izostanak dovoljno lokalnog štiha u izboru sastojaka.

Sada je ručak bio neusporedivo bolji. Juha od mladog špinata s kozjim sirom bila je prepuna herbalnih, klorofilnih aroma i okusa koje su se lijepo naslanjale na sir.

Krema od pastrve i namaz od čvaraka sjajno su se snašli u ulozi pozdrava iz kuhinje, dok se luleki s buncekom i teleći file s heljdinom kašom i domaćim kiselim zeljem mogu posluživati u većini vrlo ozbiljnih zagrebačkih restorana.

Zimski jelovnik Bolfanova vinskog vrha danas ima jasan lokalni koncept, a tehnički je vrlo dobro realiziran. No, najvažnija su ipak dva uistinu neobično karakterna, originalna vrijedna vina Aromano i Natura, zbog kojih se vrijedi odvesti na Bolfanovo lijepo  veliko imanje u Zagorju, okruženo novim i starim vinogradima. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.