Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

GORKA IPA Osnivač BrewDoga James Watt na BBC-ju je teško optužen za nasilje i seksualno zlostavljanje zaposlenica

Osnivač i direktor jedne od najomiljenijih craft pivovara na svijetu optužen je za nasilje nad radnicima i seksualno zlostavljanje zaposlenica. U BBC-jevu dokumentarcu Istina o BrewDogu, petanest sadašnjih i bivših zaposlenika iznijelo je detalje o ponašanju Jamesa Watta. Tvrde da je bio “uvijek spreman na neprikladne geste”, da se u svojim uredima izolirao sa zaposlenicama i koristio pijanstvo gošći za seksualno zadovoljavanje. 

Neke su se konobarice u BrewDogovim pubovima, kažu, osjećale “neugodno” i “bespomoćno”, a u mnogim slučajevima voditelji pubova i smjena smišljali su načine kako da sklone žene kad Watt dolazi.

James Watt je preko svojih odvjetnika odbacio sve optužbe. BBC tvrdi da emitiranjem dokumentarca ne sugerira kriminal niti da je sadržaj filma dokaz o kaznenim djelima. Problem je očito u neravnoteži pozicija osnivača i šefa pivovare i zaposlenika, koju je Watt, prema tvrdnjama zaposlenika, zloupotrebljavao.

Svjedočenja radnika izazvala su tim veće ogorčenje jer je BrewDog od početka njegovao poseban imidž pankerskog, mladog, demokratičnog brenda koji se suprotstavlja korporativnom pivskom establishmentu i pobjeđuje. No, ovo nije i prvi ovakav slučaj prijavljen na sceni craft pivovara. Počelo je u svibnju 2021. kad je Brienne Allan, šefica proizvodnje u američkoj pivovari Notch Brewing, u Instagram Storyju objavila da joj je muka vratiti se na posao nakon lockdowna. “Nakon godinu dana karantene odvikla sam se od svakodnevnog seksizma ali nije dugo trajalo. Čim sam izašla iz jebene kuće doživjela sam dva slučaja u jednom danu.”

Allan ima oko dvije tisuće pratitelja na Instagramu. Kad ih je pitala jesu li imali slična iskustva, zasuli su njen profil svjedočenjima. Uslijedila su nova, i uskoro se pokazalo da je herojska, pionirska američka craft beer scena uglavnom mačistička sredina u kojoj nasilje i seksualno zlostavljanje prolaze nekažnjeno.

BBC je započeo istragu nakon što je 300 zaposlenika i bivših zaposlenika BrewDoga u lipnju 2021. u otvorenom pismu optužilo Watta da je uspostavio toksični režim i atmosferu straha.  Katelynn Ising, koja je radila u BrewDogovom baru DogTap i pivovari u Canal Winchesteru u Ohiju, rekla je da su se konobarice drugačije oblačile kad je Watt dolazio, da ne privuku njegovu pozornost.

Ising kaže da je svjedočila kako Watt vodi žene u kasne noćne obilaske pivovare pored bara. “Ponekad bi to bila jedna djevojka, ponekad  grupa. Uvijek su bili alkoholizirani. Djevojke su bile jako lijepe, uglavnom dvadesetogodišnjakinje, vodio ih je u privatne obilaske pivovare.”

Bivša voditeljica smjene Jackie English kaže da se zbog Wattova ponašanja osjećala nelagodno. “Ponekad bi noću dolazio u zgradu s djevojkom, uvijek su to bile mlade djevojke, znate, slatke male plavuše. Vodio ih je u pivovaru, na obilazak ili što već. Često smo imali osjećaj da nam namjerno pokazuje kako može raditi što hoće.”

Dylan Gray, voditelj jednog BrewDogova puba, kaže da mu se jedna konobarica požalila na Wattovo neprikladno ponašanje. “Grozan je osjećaj kad se netko tko bi ti trebao biti uzor ponaša kao on. Ne bi to trebalo biti tako. Razočarao sam se u njegam ali i u sebe, jer nisam ništa mogao poduzeti ranije.” 

Brewdog su 2007. osnovali James Watt i Martin Dickie tada dvadesetogodišnjaci. Danas BrewDog zapošljava više od 2000 ljudi u cijelom svijetu, upravljaju sa 100 pubova, a  tržišna vrijednost kompanije procjenjuje se na dvije milijardi funti. Prve operacije u Americi BrewDog je pokrenuo 2016. godine i sada ima osam barova u Ohiju, Pennsylvaniji i Indiani.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.